Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και του αναπλ. Τομεάρχη Εσωτερικών, υπεύθυνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μίλτου Χατζηγιαννάκη, σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις ελλείψεις στα σχολεία:

“Μετά τη μετάθεση της έναρξης της σχολικής χρονιάς κατά μία εβδομάδα έφτασε η μέρα που οι πόρτες των σχολείων ανοίγουν ξανά, για να υποδεχθούν χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είχε έξι ολόκληρους μήνες για να οργανώσει το άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Τα συναρμόδια υπουργεία κατόρθωσαν -διότι περί κατορθώματος πρόκειται- να επικρατεί σε πολλές σχολικές μονάδες μια κατάσταση κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών.

Σε πολλά σχολικά συγκροτήματα της χώρας το απαραίτητο προσωπικό για τον καθαρισμό των μονάδων είτε δεν έχει προσληφθεί ακόμα, είτε όσοι έχουν προσληφθεί αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω αριθμητικής επάρκειας ή ωραρίου απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, τα ταμεία των δήμων βρίσκονται στο «κόκκινο», με την κυβέρνηση απρόθυμη να ισοσκελίσει τις δαπάνες που πραγματοποίησαν για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορωνοϊού και τους πόρους για τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας των μονάδων και την δωρεάν παροχή ατομικών μέσων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κτλ) να είναι απελπιστικά ανεπαρκείς.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί άκουγαν για σχεδόν ένα μήνα τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να επαναλαμβάνει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι οι προστατευτικές μάσκες θα διανεμηθούν εγκαίρως, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Οι μάσκες, που στην αρχή θα επιβάρυναν τον οικογενειακό προϋπολογισμό (δηλώσεις Κεραμέως), εν συνεχεία θα διανέμοταν δωρεάν ανά δύο σε κάθε μαθητή και εντέλει θα δοθεί από μία και αυτή όχι εγκαίρως, δεν έχουν φτάσει σε όλα τα σχολεία και σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για τις ανάγκες. Ο σχετικός διαγωνισμός της τελευταίας στιγμής κατέληξε σε φιάσκο, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει άγονο σημαντικό μέρος του και με χιλιάδες μάσκες να επιστρέφουν ως ακατάλληλες, ενώ πολλοί δήμαρχοι αγόρασαν μάσκες για τα σχολεία της περιοχής τους με έξοδα των Δήμων, διαπιστώνοντας την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, η πρωτοφανής κυβερνητική προχειρότητα στο άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από καμία μάσκα.

Πηγή: eviaportal.gr