Η Σοσιαλιστική Προοπτική για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιστιαία:

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην βόρεια Εύβοια και οι υποσχέσεις του προς τη χειμαζόμενη τοπική κοινωνία αποδεικνύουν ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να μάθουν τι ακριβώς σημαίνει για την τοπική, αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία, μια φυσική καταστροφή όπως αυτή του φετινού καλοκαιριού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος παραμένουν δέσμιοι των ιδεοληπτικών αυταπατών τους, ότι η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της κρατικής διοίκησης σε ιδιώτες, ακριβέστερα σε ισχυρά εντόπια και ξένα οικονομικά συμφέροντα, μπορούν να υποκαταστήσουν χωρίς κινδύνους τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας, με πρόσχημα πάντοτε την ταχύτερη “επίλυση” προβλημάτων.

Η πολύπαθη βόρεια Εύβοια και ο λαός της είδε να αποβιβάζεται στο νησί τους με μια κουστωδία αξιωματούχων – μεταξύ τους και οι ντόπιοι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, Θανάσης Ζεμπίλης, Σπύρος Πνευματικός και Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος χρίστηκε για επικοινωνιακούς καθησυχαστικούς λόγους υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πάνω στα αποκαΐδια της θερινής πυρκαγιάς , οι οποίοι, κατά τη διάρκεια των θερινού ολοκαυτώματος, είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης-. ο πρωθυπουργός της χώρας και, υπό την προστασία των ΜΑΤ, σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε συνθήκες “θεόσταλτης” ιλαροτραγωδίας , να εξαγγέλλει μια γενικόλογη έκθεση ιδεών μιλώντας για “μεγάλο πρόγραμμα” και “ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης”. Κατά τα άλλα το κυβερνητικό κλιμάκιο – υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υφυπουργός περιβάλλοντος, υπουργός παιδείας, υπουργός πολιτισμού κλπ. – και ο υπεύθυνος της σχετικής επιτροπής κ. Μπένος κινήθηκαν στα γνωστά μονοπάτια της κομματοκρατίας και της αποφυγής του πολιτικού κόστους.
ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ. Συνδέοντας ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του την εφαρμογή του υποτιθέμενου “ολιστικού σχεδίου” τους με την κατασκευή ενός οδικού δικτύου και ανάγοντάς το σε καθοριστικό παράγοντα κάθε επόμενου βήματος παρέμβασης παραπέμπουν την επίλυση των σύνθετων προβλημάτων που άφησε στο νησί η καταστροφή του καλοκαιριού ad calendas graecas (“στις ελληνικές καλένδες”). Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούσε με πιο ύπουλο τρόπο να ζητήσει… υπομονή από τους πολίτες της βόρειας Εύβοιας: “Η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για τη μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι΄ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια…”. Ας περιμένει, ο λαός της βόρειας Εύβοιας αυτή τη “δρομολόγηση” – τι να σημαίνει αυτό άραγε σε πραγματικό χρόνο; – και μετά θα πάρει και το “κλειδί” της “αναπτυξιακής εποχής στο χέρι”.

Είναι ολοφάνερο πως αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του είναι να κατευναστεί η οργή της τοπικής κοινωνίας, αλλά και όλου του ελληνικού λαού. Τι είδους είναι ένα σχέδιο το οποίο θεωρεί ως πυλώνες του την αναβάθμιση των υποδομών, με έμφαση μάλιστα στο οδικό δίκτυο, την εκ νέου αξιοποίηση του δάσους, την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία δομών εξυπηρέτησης των πολιτών. Αυτή η γενικόλογη τοποθέτηση θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε περιοχή της χώρας με παρόμοια χαρακτηριστικά ανεξάρτητα αν έχει πληγεί από μια φυσική καταστροφή ή όχι. Η κυβέρνηση υπόσχεται το αυτονόητο και το εντάσσει, μάλιστα, σε μια μακρόχρονη διαδικασία, δηλαδή “στρίβει δια του αρραβώνος” και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αργότερα και ψήφους.

Τα μέλη του κυβερνητικού θιάσου – ο κ. Μητσοτάκης ηγείται περιοδεύοντος θιάσου με ατάλαντους ηθοποιούς, όταν εκδράμει στην περιφέρεια της χώρας, προχτές η Δυτική Μακεδονία, εψές η Ηλεία, σήμερα η βόρεια Εύβοια, παντού η ίδια υποκριτική μανιέρα – προέβησαν σε διάφορες δηλώσεις και επεξηγήσεις που φανερώνουν πόσο πολύ απέχει ο κυβερνητικός “σχεδιασμός” από την πραγματικότητα της ελληνικής περιφέρειας. Και η κατεστραμμένη Εύβοια δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα στελέχη της κυβέρνησης τελούν σε πλήρη σύγχυση. Και τούτο διότι δεν υπάρχει στρατηγική για την ελληνική περιφέρεια με αρχή, μέση και τέλος. Το είδαμε στην Δυτική Μακεδονία, το είδαμε στην Ηλεία, το βλέπουμε τώρα και στη βόρεια Εύβοια. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναίρεσε, χωρίς να το αντιληφθεί ο ίδιος, τις πομφόλυγες περί “ολιστικού σχεδίου” όταν δήλωνε δημοσίως προς τους φορείς της περιοχής και τους κατοίκους ότι “αυτό το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι ένα έργο διαρκές”, “αλλά θα το υλοποιήσουμε μόνο μαζί με την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη της δικές σας προτάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις και δημιουργικές ιδέες που μπορεί να καταθέσετε καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας”. Η γνωστή παλαιοκομματική πρακτική του «βλέποντας και κάνοντας» σε όλη τη μεγαλοπρέπειά της με πρόσχημα τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση ενός, κατά τα άλλα, “ολιστικού σχεδίου”.. Μεγαλύτερη παραδοχή έλλειψης συνεκτικού σχεδιασμού δεν υπάρχει.

Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ( www.sopro.gr ) με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες της Εύβοιας, αλλά και προς όλον τον ελληνικό λαό, καταγγέλλει την ανικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις της για ασφάλεια – φυσική, οικονομική, κοινωνική – των πολιτών της ελληνικής περιφέρειας, τον εμπαιγμό του λαού της βόρειας Εύβοιας και την ύποπτη και ανήθικη εκχώρηση αρμοδιοτήτων της πολιτείας και της κρατικής διοίκησης σε μεγαλοεπιχειρήσεις και πολυεθνικές Σχετικά με το τελευταίο βαρύτατες ευθύνες φέρει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η “ιδιωτικοποίηση” της πολιτικής ευθύνης, λύνει τα χέρια της κυβέρνησης, θεωρώντας ως επιτυχία το γεγονός ότι αυτός και η κυβέρνησή του κατόρθωσαν να “παντρέψουν”, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, “την προσφορά για δωρεές με συγκεκριμένα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται πια από ιδιώτες και τα οποία ταυτίζονται και με τη διάθεση του ιδιώτη να συνδέσει το όνομά του – η οποία είναι απολύτως θεμιτή – με τα συγκεκριμένα έργα”. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπατά τη συνείδησή του και προσπαθεί να εξαπατήσει και τους άλλους και ψεύδεται για μια ακόμη φορά. Δεν πρόκειται για “ιδιώτες”, γενικώς και αορίστως, ούτε για “διάθεση” που είναι, μάλιστα, και “θεμιτή”. Αλλά έχουμε πρακτικές διαφήμισης και παραπλάνησης των πολιτών και καταναλωτών από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες.

Ενδεικτική είναι στην περίπτωση των καμένων της Αττικής η αναδοχή της Coca Cola. Η αμερικανική πολυεθνική εταιρία η οποία είναι γνωστή για τις οικολογικές καταστροφές που προκαλεί σε όλο τον πλανήτη –πρώτη στη χρήση πλαστικού και το σχηματισμό των “νησίδων πλαστικού” στους ωκεανούς, βασική υπεύθυνη για τις καταστροφές των υπογείων (πόσιμων) υδάτων σε διάφορες χώρες, ανάμεσα στις κυριότερες εταιρίες που ευθύνονται για τις διαδικασίες αποδάσωσης στα τροπικά δάση με συνέπεια τόσο την εξαφάνιση της πανίδας τους όσο και την υπερθέρμανση του πλανήτη και την ένταση της κλιματικής αλλαγής. (Βλ. σχετικά με την εξαφάνιση των ζώων το Δελτίο Τύπου της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ για την “Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Πιθήκων”) Αυτή, λοιπόν, η Coca Cola ανέλαβε την “αναδοχή” τμήματος αναδάσωσης στην Αττική, λόγω “απολύτως θεμιτής” “διάθεσης” της, σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό. Όλοι γνωρίζουμε γιατί το κάνει η Coca Cola και σε τι αποσκοπεί. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης, ως Έλληνας πρωθυπουργός, οφείλει να λειτουργεί και να πολιτεύεται με γνώμονα τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και όχι ως επικοινωνιακός ντήλερ των πολυεθνικών.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr