Συνέντευξη στο σταθμό των εργαζομένων 96,5 Χαλκίδα και το δημοσιογράφο Δημήτρη Αποστόλου παραχώρησε ο Θανάσης Ζεμπίλης. Ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού στο αίτημά του για προμήθεια του εξοπλισμού του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου μέσω ΕΣΠΑ, στη γενικότερη ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και στις αποζημιώσεις των πληγέντων σε Λήλαντα και Μεσσάπια.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο ΓΝΧ, ο Θανάσης Ζεμπίλης ενημέρωσε ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του για την ένταξη της προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού για τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Ο Περιφερειάρχης με επιστολή με ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο αίτημα είναι εφικτό και τέτοιου είδους δαπάνες είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το νέο ΠΕΠ «Στερεά Ελλάδα» 2021-2027, στο πλαίσιο του ΣΠ4 και στις Δράσεις, 4.5.1- «Ανάπτυξη υποδομών υγείας» και 4.5.2-«Αναβάθμιση κι επέκταση εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης». Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη προκειμένου να αποκτήσει το ΓΝΧ Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Τα περιστατικά ετησίως που χρήζουν αιμοδυναμικής υποστήριξης ανέρχονται περίπου σε 1.000. Είναι κάτι απαραίτητο για το ΓΝΧ. Γι’ αυτό το λόγο επέμενα εξ’ αρχής στις συναντήσεις μου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και την Αν. Υπουργό Υγείας κα Γκάγκα, η δημιουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου να συμπεριληφθεί στο νέο Οργανισμό του ΓΝΧ. Και όντως με το νέο Οργανισμό δίδεται η δυνατότητα αυτή. Σε συνέχεια, ο Διοικητής του ΓΝΧ κ. Χατζημαργαρίτης σύστησε ομάδα εργασίας για την δημιουργία του Αιμοδυναμικού, με επικεφαλής την διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής κα Κωνσταντίνα Τόλη, και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες συναντήσεις με εξειδικευμένους επιστήμονες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ώστε ο στόχος να επιτευχθεί. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε καλό δρόμο αναφορικά με την αναβάθμιση του ΓΝΧ. Έχουμε δουλέψει μεθοδικά και προς την κατεύθυνση της στελέχωσής του. Και με την νέα προκήρυξη αναμένεται να προσληφθούν 41 μόνιμοι νοσηλευτές στο ΓΝΧ. Είμαστε αναλογικά το πρώτο νοσοκομείο, μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, στην 5η ΥΠΕ σε κατανομή οργανικών θέσεων σε αυτή τη προκήρυξη», υπογράμμισε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή αποζημίωσης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ανέρχεται σε 25 ευρώ ανά ελαιόδεντρο. Το Νοέμβριο, άλλωστε, αναμένεται να πληρωθούν και οι συκοπαραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας, μέσω της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (De Minimis), που επλήγησαν από την περυσινή φωτιά. Ο Βουλευτής Ευβοίας, όπως ανέφερε, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να τηρηθούν τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και τα υπεσχημένα ποσά των αποζημιώσεων που ανέρχονται σε 250 ευρώ για τους κατ’ επάγγελμα και 125 ευρώ για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, αντίστοιχα. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των συκοπαραγωγών για τις φετινές ζημιές λόγω βροχοπτώσεων, ο Θανάσης Ζεμπίλης έλαβε τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα καταβληθούν τέλη του έτους ή το αργότερο εντός Ιανουαρίου. Περαιτέρω, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να γίνει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους αποζημιώσεων και όσοι καλλιεργητές δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Τέλος, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στην επικείμενη έκδοση Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία θα καθορίζεται παροχή αποζημιώσεων για τους παραγωγούς και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από την φυσική καταστροφή «Θάλεια» στις 8 και 9 Αυγούστου 2020, σε οριοθετημένες περιοχές των Δήμων Χαλκιδέων και Μεσσαπίων Διρφύων.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr