Η επιτακτική προτεραιοποίηση των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Εύβοια όπως η ΜΕΑ Χαλκίδας και ένας νέος ΧΥΤΥ για τα υπολείμματα απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες, σαφές χρονοδιάγραμμα και κυρίως επιτάχυνση των διαδικασιών.

Όλα αυτά όμως κινούνται στα όρια της προσδοκίας αλλά δεν αρκούν. Οι Δήμοι δεν έχουν πείσει αλλά ούτε ενθαρρύνει τους δημότες τους για την αναγκαιότητα της ενεργής συμμετοχής τους στην εφαρμογή των στόχων που επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και επικεντρώνονται στην μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στην ταφή όχι μόνο με δραστική εφαρμογή της ανακύκλωσης, με καλά εφαρμοσμένη διαλογή στην πηγή ανά ρεύμα αλλά και με πρακτικές επισκευής, ανακατασκευής και επαναχρησιμοποίησης .

Η πολιτική των μηδενικών αποβλήτων είναι κίνητρο για Δήμους και Πολίτες στην προσπάθεια για μείωση των απορριμμάτων με πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης και ενεργής συμμετοχικότητας.
Σήμερα στην Ελλάδα- στην πόλη μας ακόμη περισσότερο- οι πρακτικές αυτές είναι άγνωστες και απαξιωμένες διότι η υλοποίησή τους μεταβάλλει το status quo των συμφερόντων που αναπτύσσονται γύρω από τα σκουπίδια. Είναι όμως οι μόνες πρακτικές που είναι υπέρ των πολιτών και της ποιότητας ζωής μέσα στην πόλη.

Οι πολίτες πρέπει να ενθαρρύνονται από τους Δήμους να κάνουν διαλογή στην πηγή και να μειώνουν τα παραγόμενα σκουπίδια. Για να το πετύχουν όμως απαιτείται εντελώς διαφορετική οργάνωση στις διαδικασίες αποκομιδής, στην οργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας, στις προμήθειες εξοπλισμού αλλά και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοτικών τελών με κίνητρα ενεργής συμμετοχής στην παραγωγή λιγότερων σκουπιδιών. Μέθοδοι όπως η γνωστή «πληρώνω όσο παράγω» (Π.Ο.Π.) πρέπει να εφαρμόζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επειδή η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι μία καθαρά συμμετοχική λειτουργία οι πολίτες πρέπει να διεκδικήσουν την ενεργή σύμπραξή τους στον σχεδιασμό και την εφαρμογή. Αυτό στην πόλη μας την Χαλκίδα είναι πεδίο μία νέας δημοτικής πολιτικής. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες που ενστερνίζονται αυτή την νέα δημοτική πολιτική και προτίθενται να την εφαρμόσουν στην πράξη.

Επιτέλους η Πόλη και οι πολίτες της δεν πρέπει να μένουν άλλο θεατές των επιδιώξεων αλλά και των αδιεξόδων των οικονομικών, πελατειακών και συντεχνιακών συμφερόντων που κερδοσκοπούν σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών, για τους οποίους επιφυλάσσουν ρόλο υπόχρεων σε τοπική φορολογία χωρίς δικαίωμα ενεργής σύμπραξης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημοτικών πολιτικών.

Ιδού λοιπόν ένα νέο πεδίο Αλλαγής στην τοπική κοινωνία.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr