Αρχική Πολιτική Γιώργος Σπύρου: Ο προϋπολογισμός του 2024 του δήμου Χαλκιδέων είναι πλασματικός

Γιώργος Σπύρου: Ο προϋπολογισμός του 2024 του δήμου Χαλκιδέων είναι πλασματικός

20
0

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Χαλκιδέων Γιώργος Σπύρου στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού που έγινε την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 είναι πλασματικός και εθελοτυφλεί.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την δημοτική αρχή παρουσιάζει πλασματική εικόνα και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων τα οποία μεταφέρονται μέσω εργολάβων στην Ιστιαία.

Ο κ. Σπύρου είπε για για τον προϋπολογισμό

  • Αγνοεί και δε συμπεριλαμβάνει διαμορφωμένες και απλήρωτες ήδη από το 2023 υποχρεώσεις δαπανών για τη μεταφορά σύμμεικτων και ογκωδών απορριμμάτων αλλά και ανειλημμένες για το 2024 συνολικού ύψους 6.100.000 €.
  • Αγνοεί υποχρεώσεις 600.000 € για τη μισθοδοσία συμβασιούχων
  • Αγνοεί υποχρεώσεις της τάξης κατ’ εκτίμηση 1.500.000 € για το τέλος ταφής απορριμμάτων
  • Αγνοεί ασφαλείς υποχρεώσεις που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο για εξόφληση δανείου της ΔΕΥΑΧ στο οποίο ο Δήμος είναι εγγυητής ύψους 400.000 €
  • Προβλέπει μόνο 100.000 € για απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί και επισπεύδονται με δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής αν και αγγίζουν το 1.000.000 €.

Αυτά τα κονδύλια συνολικού ύψους 10 εκατ ευρώ, και άλλα μικρότερα που δεν έχουν συμπεριληφθεί, συνιστούν υποχρεώσεις που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από τα τακτικά έσοδα του Δήμου χωρίς όμως να υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις στα έσοδα, γεγονός που όχι μόνο θα καταργήσει στην πράξη κάθε προσπάθεια υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος, αλλά και αυτή καθ´ εαυτή την ομαλή λειτουργία του δήμου.

Τονίζεται δε ότι το γεγονός ότι προϋπολογισμός πέρασε από το Παρατηρητήριο χωρίς σχετικές παρατηρήσεις δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, γιατί οφείλεται στο ότι αυτό ελέγχει τον προϋπολογισμό κυρίως τυπικά και όχι ουσιαστικά και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις συμβάσεις βάσει των οποίων έχουν διαμορφωθεί οι αντίστοιχες ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Επίσης, προέκυψε από την συζήτηση και ομολογήθηκε από τη δημοτική αρχή ότι το δημοπρατημένο έργο της αποκατάστασης και επανάχρησης του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, ο οποίος κάηκε, δεν απορρόφησε και έχασε την χρηματοδότηση που ήταν εξασφαλισμένη από τη δημοτική αρχή της περιόδου Παγώνη και πλέον, σύμφωνα με τη δήμαρχο, γίνεται προσπάθεια για την επανένταξή του σε άλλο πρόγραμμα γεγονός όμως που σημαίνει επιστροφή στο σημείο μηδέν και καταδεικνύει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να απορροφήσει εγκεκριμένες πιστώσεις από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Επίσης, ο κύριος Σπύρου ως προς τα έσοδα επεσήμανε την τεράστια αδυναμία συλλογής των εσόδων, την ανάγκη ενίσχυσης της αρμόδιας υπηρεσίας και την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Τέλος, κατέληξε ότι καταψηφίζει η παράταξη «Άμεσα Νέο Ξεκίνημα» τον προϋπολογισμό γιατί όχι μόνο δεν είναι αναπτυξιακός, αλλά γιατί είναι κυριολεκτικά τυφλός, επιτομή της αντίληψης «πάμε και όπου βγει» που σίγουρα σύντομα θα συγκρουστεί μετωπικά με τη σκληρή πραγματικότητα.

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr