«Για πρώτη φορά θέσαμε το ιδιοκτησιακό ζήτημα της Καρύστου στη σωστή του βάση. Με μια ολιστική προσέγγιση και με νομικά επιχειρήματα και όχι αποσπασματικά», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον σταθμό εργαζομένων Χαλκίδας 96,5 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αποστόλου. «Στη συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά, αναδείξαμε το θέμα με τρόπο συστηματικό και το θέσαμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που εδράζεται σε ακράδαντα νομικά επιχειρήματα και στην λογική», συμπλήρωσε ο κ. Ζεμπίλης. Άλλωστε, το ζήτημα του ιδιοκτησιακού της Καρυστίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, όπως επιχειρήθηκε κατά το παρελθόν, μέσω τροπολογίας ως ρουσφέτι, αλλά με ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση, καθώς παρόμοια προβλήματα συναντώνται και σε άλλες κυρίως νησιωτικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.

«Οι ιδιοκτήτες του Δήμου Καρύστου έχουν το δίκιο με το μέρος τους, καθώς υπάρχει πλούσια νομολογία από τα πολιτικά δικαστήρια όλων των βαθμών, που τους έχουν δικαιώσει. Έχουν στην κατοχή τους τίτλους ιδιοκτησίας 150 και 180 ετών, για τους οποίους φορολογούνται. Το ζήτημα είναι να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι στα δικαστήρια, αλλά η Πολιτεία να αναγνωρίσει τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα κατά τρόπο οριζόντιο και δίκαιο», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας. «Είναι δε σημαντικό ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρήκαμε ευήκοα ώτα, καθώς ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς γνωρίζει αρκετά καλά και αγαπάει την Εύβοια και δεσμεύτηκε να δώσει οριστική λύση μέσω της σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα προετοιμάσει την ρυθμιστική παρέμβαση», συμπλήρωσε ο κ. Ζεμπίλης.

Ακόμη, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Εύβοιας στο δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. «Ένας από τους βασικούς λόγους που ζήτησα από τον κ. Υφυπουργό να επισπευτεί η συνάντησή μας ήταν γιατί αυτή έπρεπε να γίνει πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες αναδασώσεων», τόνισε ο κ. Ζεμπίλης. «Η αρχική μελέτη του ΑΠΘ προέβλεπε ελάχιστη ή μικρή συμμετοχή της Εύβοιας στο Πρόγραμμα Αναδασώσεων και αυτό, μετά την συνάντηση με τον κ. Αμυρά, άλλαξε», συμπλήρωσε ο Βουλευτής. «Πήραμε, λοιπόν, την δέσμευση του αρμόδιου Υφυπουργού ότι η Εύβοια θα συμμετέχει με σημαντικό μερίδιο δασώσεων και αναδασώσεων στο δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Με τις δασώσεις και τις αναδασώσεις, μέσω της επιλογής καθαρών εκτάσεων που δεν υπάρχει αντιδικία δημοσίου και ιδιωτών, θα επιτύχουμε την αντιδιαβρωτική θωράκιση της Εύβοιας, θα συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα βελτιώσουμε το μικροκλίμα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Επίσης, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και τα περιαστικά δάση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Χαλκίδα έχει αρκετούς λόφους και λοφίσκους περιμετρικά που είναι «γυμνοί». Η αναδάσωσή τους αφενός, θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και, αφετέρου, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η πόλη της Χαλκίδας μεγαλώνει, καθώς έχει ξεπεράσει τους 100.000 κατοίκους και οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση αυξάνοντας τους δασικούς πόρους. Με τις δασώσεις και τις αναδασώσεις θα αλλάξει η αισθητική όψη της πόλης και θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης».

Επίσης, ο Θ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες. Ο Βουλευτής Ευβοίας σημείωσε ότι «οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ωστόσο, έχουν ανακύψει μεγάλα ζητήματα από λάθη και αβλεψίες. Τα προβλήματα κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Έχουμε, για παράδειγμα, το πρόβλημα με τις οικιστικές πυκνώσεις στη συνοικία Μπαταριά Χαλκίδας. Η κυβέρνηση θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, καθώς θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης». «Με οριζόντιο και δίκαιο τρόπο, λοιπόν, και με την συμβολή επιστημονικών φορέων και εμπειρογνωμόνων που θα συμβάλουν στην νομοθετική παρέμβαση θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες και σύντομα αυτή η τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για να αποκτήσει η χώρα Δασολόγιο και Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί».

«Όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι αλληλένδετα και χρειάζονται στενή παρακολούθηση. Θα συνδράμουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται, ώστε να διευθετούμε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν”, τόνισε ο Θ. Ζεμπίλης.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr