Αρχική Πολιτική Eρώτηση στην Βουλή κατέθεσε η Κατερίνα Καζάνη, για αποδέσμευση της ΕΛ. ΑΣ...

Eρώτηση στην Βουλή κατέθεσε η Κατερίνα Καζάνη, για αποδέσμευση της ΕΛ. ΑΣ από αλλότριες πράξεις

42
0

Η βουλευτής Ν. Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη κατέθεσε, με την βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη Νάντια Γιαννακόπουλου, ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Ανεφάρμοστες φαίνεται να παραμένουν οι διατάξεις για αποδέσμευση της ΕΛΑΣ από, αλλότριες προς τη βασική αποστολή της, πράξεις .»

Κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, εισήχθησαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ψηφίστηκαν, διατάξεις οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποδέσμευση προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από πράξεις, τις οποίες διενεργούν τα στελέχη της.

Συγκεκριμένα με τον νόμο 4937/2022, προβλέφθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και η αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης (ΦΕΚ Α/106/2-6-2022). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας από, αλλότριες προς τη βασική αποστολή της, πράξεις διεκπεραίωσης εγγράφων.

Με την Απόφαση υπ’ αριθμ. Γ3α,β/Γ.Π. οικ 72109 (ΦΕΚ Β/ 6507/19-12-2022) συνέπεια νομοθετικού κενού, μέχρι τότε, η μεταφορά των φερόμενων ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, ανατέθηκε στις Κοινοτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η μεταφορά αυτή γινόταν από αστυνομικές αρχές, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση και γνώσεις στην επιστήμη της ψυχιατρικής και της νοσηλευτικής, ούτε γνώσεις για την εφαρμογή τεχνικών αποκλιμάκωσης της ψυχολογικής έντασης διεγερτικού ασθενή, με αποτέλεσμα να μη διαφυλάσσονται η ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των φερόμενων ως ασθενών.

Παρόλα αυτά, όπως προκύπτει έως σήμερα, οι υπηρεσίες και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζουν να εκτελούν τις ανωτέρω πράξεις, σε μία περίοδο που η υποστελέχωση μάχιμων υπηρεσίων της ΕΛΑΣ είναι έντονη και υπάρχει άμεση ανάγκη για την κάλυψη τεράστιων κενών που υπάρχουν σε Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας ανά τη χώρα.

Ο Υπουργός ερωτάται:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί άμεσα για να αποδεσμευθούν τα στελέχη και οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και τη μεταφορά των φερόμενων ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, όπως αντίστοιχα προβλέπουν διατάξεις που ήδη έχουν ψηφιστεί από το 2022;

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr