Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στο Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα η Συντονιστική Επιτροπή για τη Μείωση της Τιμής του Ρεύματος στο Δήμο Καρύστου.

Οι ομιλητές ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο Δήμο Καρύστου δικαιούνται γενναία έκπτωση στο ρεύμα, ενώ παράλληλα εξηγήθηκαν και επιπρόσθετες παράμετροι που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Τη συζήτηση συντόνισαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κα Μαρία Φωτεινού, κ. Νίκος Τόλιας και κ. Κώστας Μούτσης. Το σχετικό θέμα ανέπτυξαν ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Ευάγγελος Κουκουράκης και ο υπ. Δήμαρχος Καρύστου Δρ Γιάννης Μανώλης με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Έπειτα, παρεμβάσεις έκαναν ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρύστου κ. Ζάχος Χατζηνικολής, ο πρώην Δήμαρχος Καρύστου κ. Νίκος Μανώλης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Άννα Καρύκα (μέσω επιστολής), η Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Δήλησου κα Επιστήμη Χάνου και ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Καρυστίας κ. Κώστας Βερούχης.

Μετά το πέρας της συζήτησης, η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε και εξέδωσε το παρακάτω κείμενο:

«Στην περιοχή μας λειτουργούν ήδη 413 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 287 Α/Γ. Με βάση αυτήν την κατάσταση, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, που θα παράγεται στο Δήμο Καρύστου, θα καλύπτει σχεδόν το 1/3 του αιολικού δυναμικού της χώρας.

Τα αιτήματα μας δεν αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί για την ανάπτυξη και άλλων ΑΠΕ. Άλλωστε, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων της περιοχής είναι ξεκάθαρες και σεβαστές από όλους. Ζητάμε τα αυτονόητα για αυτές που ήδη έχουν μπει και λειτουργούν. Συγκεκριμένα, ζητάμε:

  • Γενναία μείωση στην τιμή του ρεύματος για όλα τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.
  • Να καταργηθεί άμεσα για την περιοχή μας το άδικο τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που επιβαρύνει τους λογαριασμούς μας.
  • Να γίνεται άμεσα εκκαθάριση και απόδοση σε ετήσια βάση του 1% στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές στις τοπικές κοινότητες που σηκώνουν μεγάλο βάρος από τις Α/Γ.
  • Να κατασκευαστεί σύγχρονο και υπογειοποιημένο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Το κόστος για τον δημοτικό φωτισμό να καλύπτεται αποκλειστικά (100%) από τις εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.
  • Άμεσα η δημοτική αρχή Καρύστου να ανασύρει από το συρτάρι και να εφαρμόσει την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου του 2013 (83/2013 Απόφαση), με τις 26 προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, αναφορικά με τον καθορισμό πλαισίου πολιτικής για τις ΑΠΕ».

Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει τις παραπάνω θέσεις και να ζητήσει έμπρακτη στήριξη για τα αυτονόητα από τους Βουλευτές Ευβοίας, τον Δήμαρχο Καρύστου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr