Την Τετάρτη 17 Ιούνη ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Εύβοιας, στο Βαθύ Αυλίδας όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους καθώς και με εκπροσώπους της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα τεράστια κενά που υπάρχουν και στη συγκεκριμένη δομή. Από τις 100 θέσεις που προβλέπονται για το ΘΧΠΕ αυτή τη στιγμή στο χώρο εργάζονται μόλις 22 εργαζόμενοι, για να καλύψουν μια απαιτητική δομή, με ιδιαίτερες ανάγκες, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Οι τεράστιες αυτές ελλείψεις γίνεται προσπάθεια να “μπαλωθούν” με επικουρικό προσωπικό και μέσα από προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που όμως και αυτά καθυστερούν να δοθούν από την Κυβέρνηση και φυσικά δεν επαρκούν και δεν δίνουν απάντηση στην αναγκαιότητα για επαρκές, μόνιμο προσωπικό, σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.

Χαρακτηριστικό επίσης του σημείου που έχει φτάσει η υποχρηματοδότηση των δομών υγείας όπως και αυτή του ΘΧΠΕ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ότι στα μισά του χρόνου έγινε απαιτητό το 90% της ετήσιας χρηματοδότησης της δομής για να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας, συντήρησης και περίθαλψης και προκαλεί ερώτημα πώς θα καταφέρει να επιβιώσει η δομή τον υπόλοιπο χρόνο. Σημειώθηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι παρότι έδωσαν και δίνουν τη μάχη στον χώρο με τις πρόσθετες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, αποκλείστηκαν από το έκτακτο επίδομα των υγειονομικών.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαφημίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια για την επιστροφή “στην κανονικότητα”, όπως λένε, και “καρφί δεν τους καίγεται” για τις βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως η υγεία και η πρόνοια. Αντίθετα τα δισεκατομμύρια που μαζεύουν από το ξεζούμισμα του λαού, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα δίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις ως επιχορηγήσεις, τις οποίες τις συνδυάζουν με τεράστιες φοροαπαλλαγές. Αυτό έγινε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στην πανδημία, αυτό συνεχίζεται με τους νόμους που περνάει η Κυβέρνηση της ΝΔ και στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική έχει τη στήριξη των υπολοίπων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, κλπ.

Ο Γιώργος Μαρίνος στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τα οξυμένα προβλήματα του Θεραπευτηρίου και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η κατάσταση παραμένει απαράδεκτη. Το θεραπευτήριο έχει μεγάλες ανάγκες και κρατιέται αυτά τα χρόνια χάρη στην φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων. Σημείωσε, ότι το ΚΚΕ βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των εργαζομένων, στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, στις ανάγκες του λαού της περιοχής. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν οι δεκάδες παρεμβάσεις, οι ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη βουλή, ή πίεση που ασκεί όλα τα χρόνια στις κυβερνήσεις και τα υπουργεία για τη δομή αυτή, όπως και τις άλλες προνοιακές δομές και αυτό θα συνεχίζει να κάνει. Οι εργαζόμενοι θα βρουν το ΚΚΕ στήριγμα στον αγώνα τους για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα. Τέλος ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή για την ένταξη των εργαζομένων στην Υγεία -Πρόνοια στα Βαρέα, Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα Επαγγέλματα.

Πηγή: eviaportal.gr