Η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, παρουσίασε στον φιλόξενο χώρο του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας μία μουσική παράσταση- αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “Την πόρτα ανοίγω το βράδυ”.

Στην πρώτη της δημόσια έξοδο, μετά από 3 χρόνια αναγκαστικού εγκλεισμού και αποξένωσης η ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας επέλεξε ως χώρο της παράστασης ένα δημόσιο σχολείο, όχι μόνο γιατί είναι ο χώρος, στον οποίο καθημερινά εργάζονται οι εκπαιδευτικοί, αλλά και για να καταδείξει τις πολλαπλές διαστάσεις και τις λειτουργίες που μπορεί να έχει ο χώρος ενός σχολείου, σε μια εποχή που οτιδήποτε δημόσιο και μαζί και το Δημόσιο Σχολείο, συκοφαντείται και βάλλεται.

Η συνάντηση της ομάδας με το κοινό της πόλης έγινε μέσα από το αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, τον συνθέτη που συνομίλησε με έναν λόγιο και ταυτόχρονα λαϊκό τρόπο με όλους τους μεγάλους ποιητές, τον συνθέτη που σύστησε την ποίηση στους ανθρώποους του λαού μέσα από τις εξαιρετικές μουσικές συνθέσεις του. Η παράσταση αυτή είναι μια δουλειά που έγινε με υλικά την αγάπη και τη συλλογικότητα και η οποία βρίσκεται εν εξελίξει.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου παρουσιάστηκε σε μια πρώτη μορφή και από τον Σεπτέμβριο, αφού εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία, θα παρουσιαστεί ξανά στη Χαλκίδα καθώς και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας.

Το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ήταν πολυπληθές, πάνω από 250 άτομα, και το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα έδειξε το μέγεθος της αποδοχής. Ήταν πραγματικά μια υπέροχη βραδιά συγκινησιακά φορτισμένη, όχι μόνο από το περιεχόμενο της παράστασης, αλλά και από εκείνο το υπόγειο ρεύμα που πολλές φορές νιώθουμε να αναπτύσσεται και να μας συνδέει τους ανθρώπους όταν μοιραζόμαστε εμπειρίες.

Το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη ξεδιπλώνεται σαν ένα αφηγηματικό κουβάρι μέσα από τραγούδια και αποσπάσματα που προέρχονται από τα βιβλία: 1)Μίκη Θεοδωράκη, Οι δρόμοι του Αρχάγγελου, Αυτοβιογραφία, Π.Ε.Κ, 2021, 2) Μίκης Θεοδωράκης, Μελοποιημένη ποίηση, Α ́τόμος, τραγούδια, εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ, Αθήνα 1997 3) Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον εστί, εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ,
Αθήνα 19748 4) Γ. Σεφέρης, ΠΟΙΗΜΑΤΑ, [Μυθιστόρημα], εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, Αθήνα 197810.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr