Μετά την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Νομού Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταματούκος Βαγγέλης και Γρανέτα Τσιβίκ, σχολιάζουν την απόφαση της δημοτικής αρχής να μην δεχθεί και άλλους μαθητές-πρόσφυγες από την δομή της Ριτσώνας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όλες οι παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης υπερψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής να μην δεχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία του δήμου. Η πολιτική τους σύμπλευση δεν μας προκαλεί εντύπωση. Υπερασπίζουν σύσσωμοι την ίδια πολιτική που άνοιξε τα σχολεία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Είναι όμως πρόκληση να παριστάνουν τους υπερασπιστές της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Να θυμίσουμε στη Δημοτική Αρχή και στη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς δεκάδες σχολεία του Δήμου μας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, διεκδικούσαν τα αυτονόητα:

– Αξιοπρεπή σχολική στέγη και όχι σχολεία στεγασμένα σε υπόγεια, αυλές σε πιλοτές πολυκατοικιών, αίθουσες που τα παράθυρα δεν ανοίγουν για χρόνια γιατί έχουν φρακάρει, αίθουσες σε κοντέινερ ή κτίρια έτοιμα να πέσουν στα κεφάλια τους.

– Επαρκή αριθμό καθαριστριών ώστε να τηρούνται τα ιδιαίτερα πρωτόκολλα καθαριότητας λόγω της πανδημίας και όχι μια καθαρίστρια να τρέχει από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό που δεν επαρκεί ούτε σε συνθήκες εκτός πανδημίας.

– Επαρκή μέτρα πρόληψης αλλά και μέτρα προστασίας.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Για όλα αυτά η Δημοτική Αρχή επαναλάμβανε πως «δεν είναι στην δικαιοδοσία μας» ή «δεν υπάρχουν λεφτά». Τώρα βέβαια είναι «στη δικαιοδοσία της» να αφήσει τα προσφυγόπουλα έξω από τα σχολεία.

Όλοι πλέον μπορούν να διαπιστώσουν ότι για την επιχορήγηση τουριστικών και άλλων ομίλων υπήρχαν δις, ενώ για την Παιδεία και την Υγεία υπάρχουν μόνο περικοπές, χημικά καταστολή και νόμοι περιορισμού των φωνών που διεκδικούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία αξιοπρεπώς, όπως και των προσφυγόπουλων και αυτό χρειάζεται να αποκατασταθεί άμεσα.

Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής να κάνουν δική τους υπόθεση, για όλα τα παιδιά ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, τη διεκδίκηση κατάλληλης σχολικής στέγης, 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις των απαραίτητων εκπαιδευτικών, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας. Ταυτόχρονα απαιτείται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πηγή: eviaportal.gr