Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους μιας δύσκολης, υγειονομικά και οικονομικά, περιόδου για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε με απόλυτη επιτυχία, ενώ το σχέδιο του εμβολιασμού «Ελευθερία» έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, αναφέρει σε άρθρο του στα Νέα, ο βουλευτής Εύβοιας Σπύρος Πνευματικός.

Η ανησυχία όμως της αναγκαιότητας του εμβολιασμού εξακολουθεί και απασχολεί, παγκοσμίως, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Οφείλουμε να δώσουμε μια σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση. Οι αντικρουόμενες απόψεις, ιδιαίτερα όταν αφορούν σοβαρά ζητήματα υγείας μόνο σύγχυση προκαλούν στον πολίτη.

Είναι απαραίτητο το εμβόλιο; Η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ΝΑΙ. Ο COVID 19 είναι ένας δύσκολος και μεταδοτικός ιός. Όταν σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1.5 εκατομμύριο, ενώ στη χώρα μας θρηνούμε πάνω από 4.000 θύματα και η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει υψηλή, το ζήτημα της πρόληψης μέσω εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Στόχος είναι η ανοσία στην κοινότητα και ο τρόπος επίτευξης της είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Το εμβόλιο παραμένει η μοναδική ασπίδα μας. Τα αντισώματα ενδέχεται να μην μπλοκάρουν την επαναμόλυνση ή την μόλυνση μετά τον εμβολιασμό, αλλά θα αποτρέψουν την επίθεση του ιού στους πνεύμονες, προστατεύοντας έτσι από τις σοβαρές επιπλοκές του COVID-19.

Ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο γενετικό μας υλικό. Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορωνοϊό. Οι συχνότερες παρενέργειες ήταν ήπιες και βραχυπρόθεσμες ενώ σοβαρές παρενέργειες, όπως αναφυλαξία, έχουν καταγραφεί σε ελάχιστες περιπτώσεις και έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τα εμβόλια mRNA δεν έγιναν ‘μαγικά’ βάσει κάποιας νέας τεχνολογίας, αλλά είναι το αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας δεκαετιών. Όλες οι επιστημονικές προσπάθειες και τεράστια κονδύλια παγκοσμίως επικεντρώθηκαν στον κορωνοϊό με αποτέλεσμα μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες να μπορέσουν να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες ετών, να αποκωδικοποιηθεί η πρωτεΐνη της ακίδας του ιού και τελικά να ενσωματωθεί στην από καιρό γνωστή φόρμουλα αυτού του τύπου εμβολίων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, από την οποία θα επωφεληθούμε και με πολλές ακόμα εφαρμογές στο μέλλον.Αναφορικά με την νέα μετάλλαξη του ιού, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης ενός ιού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας του mRNA είναι ότι, αν χρειασθεί, μπορεί να αναπροσαρμοστεί άμεσα και να αρχίσει απευθείας η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη.

Γίνεται επίσης μεγάλη αναφορά σε θεραπείες, οι οποίες είναι δήθεν διαθέσιμες και αποτελεσματικές, αλλά δίνονται μόνο στους προνομιούχους. Οι θεραπείες αυτές (Bamlanivimab, baricitinib) βρίσκονται ακόμα υπό μελέτη όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ισότιμη πρόσβαση σε κάθε θεραπεία και φάρμακο που έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι άλλη η χρησιμότητα της θεραπείας και άλλη αυτή του εμβολίου. Οι θεραπείες αφορούν όσους έχουν ήδη νοσήσει. Το εμβόλιο προλαμβάνει την ασθένεια, «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμά τον ιό, μας προστατεύει από μια βαριά εξέλιξη και συμβάλει τελικά στην ευρύτερη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό. Κάνοντας το εμβόλιο προστατεύουμε όλη την κοινωνία, προστατεύουμε και πληθυσμιακές ομάδες που δεν μπορούν να εμβολιασθούν με τα ως τώρα δεδομένα, όπως τις εγκύους, τα παιδιά και τους ανοσοκατεσταλμένους.

Συμπερασματικά, το εμβόλιο ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την επιστροφή όλων μας στην καθημερινότητα.

Πηγή: eviaportal.gr