Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλους με αφορμή το αίτημα για τη δημιουργία κι άλλων 8 νέων αιολικών πάρκων στη Βόρειo-Κεντρική και τη Νότιo-Κεντρική Εύβοια με 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 450,6 MW προέβει στην παρακάτω δήλωση:

“Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγκωνισμός συμφερόντων στις κατάφυτες βουνοκορφές της Εύβοιας που επιχειρεί να μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Εύβοιας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο.

Βασικός πρωταγωνιστής σε αυτή την εξέλιξη είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΡΑΕ στις 7 /12/2020 ικανοποίησε με απόφασή της το αίτημα της εταιρείας ENERGOPLAN ENERGY-EPC & INVESTMENT IKE, για την ενοποίηση των 2 αδειών που η ίδια της είχε εγκρίνει τον Απρίλιο του 2020, με σκοπό την εγκατάσταση ενός αιολικού σταθμού 91 ανεμογεννητριών και ισχύος 227,7 MW στις Δημοτικές Ενότητες Αμαρυνθίων, Ερέτριας, Κονιστρών, Κύμης και Διρφύων Εύβοιας.

Λίγες όμως ημέρες μετά, στις 20 Ιανουαρίου 2021, μια άλλη εταιρεία, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανακοινώνει την πρόθεσή της για τη δημιουργία στις ίδιες περιοχές 8 ακόμη αιολικών πάρκων, 104 ανεμογεννητριών ισχύος 450,6 MW, που σημαίνει συνολικά 195 ανεμογεννήτριες ισχύος 678 MW.
Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάνει και σχετική αίτηση για την υπαγωγή της πρότασής της στο ειδικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ παράλληλα την έχει θέσει σε ανοιχτή διαβούλευση ως τις 23 Ιανουαρίου 2021(!!), δηλαδή μέχρι χθες.

Την ίδια βέβαια ώρα πίσω από αυτές τις κινήσεις γίνεται μία μεγάλη μάχη για τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών που εμφανίζονται να έχουν πάρει τις σχετικές εγκρίσεις.

Η εκμετάλλευση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών της χώρας μας κατ’ αυτό τον τρόπο μετατρέπεται, όχι μόνο σε υπηρέτη συμφερόντων, αλλά και σε υπονομευτή της βαρύτητας του φυσικού περιβάλλοντός της, ως το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Η Εύβοια οφείλει να αντιδράσει σε αυτές τις μεθοδεύσεις και για έναν ακόμη λόγο: Έχει ήδη απαντήσει στην ανάγκη της χώρας για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση περισσότερων από 350 ανεμογεννητριών, σε 34 γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.”

Διαβάστε ακόμη: Επένδυση μαμούθ στην Εύβοια

Πηγή: eviaportal.gr