Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με αντικείμενο τις υποδομές της Στερεάς Ελλάδας που έχουν κατασκευαστεί ή δρομολογηθεί κατά τη θητεία της τρέχουσας Κυβέρνησης, αλλά και την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης για τη Βόρεια Εύβοια.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούνταν, επίσης, από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργο Καραγιάννη, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Κουλοχέρη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τη Γενική Γραμματέα Υποδομών κ. Μαρία-Έλλη Γεράρδη, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, ακόμα, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Θανάσης Ζεμπίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο Πρόεδρος του Πρασίνου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος, ο Υποδιοικητής της ΔΥΠΑ κ. Γιώργος Καραχάλιος, ο κ. Σταύρος Μπένος και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε ότι:

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε με κυβερνητικό κλιμάκιο -με διευρυμένη σύνθεση- σύσκεψη στην έδρα της ΠΕ Ευβοίας για τις σημαντικές υποδομές που έχουν προωθηθεί και υλοποιηθεί στη Στερεά Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς και για το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης, αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που υλοποιείται από την πρώτη στιγμή μετά την καταστροφή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Έργα και παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση, με απτά και ορατά αποτελέσματα. Έργα και παρεμβάσεις που διαμορφώνουν νέες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και καταφέρνουν, σε περιοχές όπως η πληττόμενη Βόρεια Εύβοια, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και του τόπου για ένα πολύ καλύτερο αύριο. Και το πετυχαίνουμε σε συνεργασία με όλους, και με συχνή παρουσία πεδίο. Αυτή είναι η νέα φιλοσοφία της Κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κράτος δίπλα στον πολίτη. Και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης για τη Βόρεια Εύβοια ανέρχεται μέχρι σήμερα σε περίπου 315 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά στο σκέλος των αποκαταστάσεων ζημιών και νέων υποδομών, το κόστος ανέρχεται σε 156,9 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, τα 122,3 εκατ. ευρώ αφορούν έργα αποκατάστασης και πρόληψης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, ενώ τα 34,6 εκατ. ευρώ αφορούν έργα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφορικά με το σκέλος της στήριξης των πληγέντων, η συνολική δημοσιονομική επίπτωση ανέρχεται έως τώρα σε 158 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 12,43 εκατ. ευρώ αφορούν τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και επιχορήγησης επιχειρήσεων και την αποζημίωση οικοσκευής, τα 18,63 εκατ. ευρώ αφορούν την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, ενώ έχουν διατεθεί 26 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση και για επιμέρους ειδικά σχήματα στήριξης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Επίσης, σε 63 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση των ρητινεργατών σε υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε 9,1 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τη στεγαστική συνδρομή και σε 6,3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την επιδότηση προσωρινής στέγασης.

Επιπρόσθετα, 13,9 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για αποζημιώσεις και σχήματα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ 2,78 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν μέσω του καινοτόμου μέτρου North Evia Pass.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr