Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών:

“Σύσσωμη η γεωτεχνική κοινότητα και τα θεσμικά όργανα που την εκπροσωπούν, αλλά και η ευρεία πλειοψηφία των φιλόζωων πολιτών και των φιλοζωικών οργανώσεων τάσσονται εναντίον του νομοσχεδίου σας.

Μέχρι χθες μιλούσατε για επιτελικό κράτος, το είδαμε πως λειτούργησε στις πυρκαγιές της Β. Εύβοιας, και την ίδια στιγμή αποκόπτετε μία ολόκληρη Κτηνιατρική Δομή από τον κορμό της Κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη μεταφέρετε στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Γιατί άραγε; Τι και ποιους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επιλογή; Είχαμε μάλιστα και παλαιότερες διαβεβαιώσεις από τους προκατόχους σας κε Υπουργέ, με τις οποίες δεσμεύτηκαν στη Βουλή, ότι δεν θα υλοποιηθεί τέτοια μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Δυστυχώς επιχειρείτε να καταλύσετε σταθερές, όπως τα θέματα δημόσιας Υγείας, ιχνηλασιμότητας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς που αντιμετωπίζονται με Προεδρικά Διατάγματα. Από τη φύση τους αποτελούν διαχρονικά αντικείμενο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την ίδια στιγμή το ν/σ σας περιλαμβάνοντας αυτά τα θέματα, δεν λαμβάνει υπόψη την ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, και συγκεκριμένα τις διατάξεις που αναφέρονται στην αντιμετώπιση και την πρόληψη ζωοανθρωπονόσων, όπως η λύσσα, η εχινοκοκκίαση, η λεπτοσπείρωση κ.α. Έχει ήδη αποφευχθεί η εκδήλωση διατροφικών κρίσεων, σε αντίθεση μάλιστα με χώρες όπως π.χ. η Αγγλία, η οποία ιδιωτικοποιώντας τους επίσημους κτηνιατρικούς ελέγχους είχε τεράστια προβλήματα με την μεταδοτική Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και άλλα διατροφικά σκάνδαλα.

Συνιστά αναγκαιότητα λοιπόν, η άμεση απόσυρση του εν λόγω, έωλου και επιζήμιου σ/ν, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την Δημόσια Υγεία. Είναι αναγκαίο με διαφάνεια και τη συμβολή των Ειδικών να συνταχθεί ένα νέο σ/ν, που θα βασίζεται στα βασικά νομοθετήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην κοινή επιστημονική λογική που επιτάσσει να μη χειρίζονται γραμματείς και φαρισαίοι τέτοιους ευαίσθητους κλάδους αλλά οι επιστήμονες Υγείας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ασφαλώς είναι οι κτηνίατροι.

Αν κ.κ. της Κυβέρνησης επιθυμείτε ειλικρινώς να προασπίσετε την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς, καθώς και τη Δημόσια Υγεία, τότε αποτελεί μονόδρομο και για σας, να πράξετε κάτι ανάλογο με αυτό που πράξαμε κι εμείς αποσύροντας το νομοσχέδιο το 2018, δηλαδή να αποσύρετε ακόμη και τώρα το νομοσχέδιο σας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας στη σύνταξη του ν/σ αποτελεί η παντελής άγνοια του Κανονισμού Ε. Επιτροπής 2016/429 για την υγεία των ζώων, που τίθεται σε εφαρμογή σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., από την 21η Απριλίου 2021.

Τόσο οι ορισμοί για τα ζώα συντροφιάς, όσο και η παρακολούθησή τους, είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από τα αναφερόμενα στον Κανονισμό.
Παραβλέπεται επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα η εφαρμογή των διατάξεών του κανονισμού, θα πρέπει να υλοποιηθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή.

Ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι ο στόχος του ν/σ είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς. Αποκρύπτετε κύριοι της Κυβέρνησης την πραγματική στόχευσή σας που είναι:

1. η απαλλαγή των αιρετών Δημάρχων και Αντιδημάρχων από την ευθύνη της εποπτείας,
2. η διευκόλυνση του μαζικού εμπορίου των αδεσπότων και των δεσποζόμενων ζώων μέσω δήθεν «φιλοζωικών σωματείων» με έδρα σε χώρες της Ε.Ε. και λύση του προβλήματος των αδεσπότων ζώων με την παράδοση της τύχης των ζώων σε Μ.Κ.Ο. χωρίς ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο,
3. η διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής και εκτροφής ζώων συντροφιάς από δήθεν ερασιτέχνες που ρουσφετολογικά θα αποκτούν άδεια από αμειβόμενη τριμελή επιτροπή ιδιωτών και
4. η παρεμπόδιση του κτηνιατρικών και λοιπών ελέγχων που αφορούν σ στην ιχνηλασιμότητα, στην υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Λέτε ότι η Ελλάδα λέτε αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Μα η Ελλάδα έχει Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, που ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.
Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους και είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Άρα λοιπόν αυτό που φέρνετε είναι η υποχρέωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραδώσει τη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους σε Υπηρεσίες που δεν έχουν υποδομή, τεχνογνωσία και ειδικούς επιστήμονες, τα παραχωρείτε σε ιδιώτες.
Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, όπως τα θέματα για το πως λειτουργούν αποτελεσματικά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κι εκεί που περιμέναμε να ενισχυθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, πράγμα αναγκαίο, εσείς ουσιαστικά προχωράτε στην αποδυνάμωσή τους, δίνοντας ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο στους ιδιώτες.
Κλείνω λέγοντας πως όπως κάνατε κάποιες βελτιώσεις την τελευταία στιγμή, αν ενισχύσετε και αναβαθμίσετε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, σε κάθε επίπεδο, τότε μπορείτε άμεσα να επαναφέρετε και την πρότασή σας και είμαστε εδώ εμείς να το συζητήσουμε.”

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr