Με την επίκληση της μνημειώδους φράσης του Β.Ουγκώ: «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή» ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει με την υπ’ αριθμ. 7807/6.7.2021 Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως την ίδρυση σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στο σωφρονιστικό κατάστημα Χαλκίδας. Η Ερώτηση του Βουλευτή έχει ως εξής:

“Η εκπαίδευση νοείται ως ένα καθολικό δικαίωμα και ως εκ τούτου είναι και δικαίωμα των κρατουμένων. Περαιτέρω, αποτελεί βασικό εργαλείο επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να αποτραπεί μετά την αποφυλάκιση η επαναδραστηριοποίηση τους σε εγκληματικές δραστηριότητες. Άλλωστε, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή».

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών είναι ένας καταξιωμένος και αποτελεσματικός θεσμός ένταξης μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα σε ενήλικους κρατούμενους, που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να εξοπλιστούν με γνώσεις και δεξιότητες και να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου. Η φοίτηση δε στα Σ.Δ.Ε. των φυλακών βοηθάει στον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής.

Ως γνωστό οι φυλακές Χαλκίδας στεγάζονται σε ένα παλιό κτήριο, πρώην στρατόπεδο, που δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές σωφρονισμού. Η εξαιρετικά κακή κτηριακή κατάσταση του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος έχει αναφερθεί σε εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη μετεγκατάστασης των φυλακών Χαλκίδας σε νέο χώρο.

Ωστόσο, το σημαντικότερο μειονέκτημα που υφίστανται οι κρατούμενοι είναι η αδυναμία πρόσβασης στην εκπαίδευση, καθώς στις φυλακές Χαλκίδας δεν υπάρχει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ως εκ τούτου, οι κρατούμενοι που σωφρονίζονται στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα στερούνται του θεμελιώδους δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη γνώση, ενώ και όσοι μετάγονται στη Χαλκίδα από άλλες φυλακές αναγκάζονται να διακόψουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, κατόπιν της προσπάθειας του διευθυντή και του προσωπικού του σωφρονιστικού καταστήματος Χαλκίδας, έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που μπορεί, με μικρές επισκευαστικές εργασίες, να στεγάσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η κα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ιδρυθεί άμεσα και να λειτουργήσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Χαλκίδας;”.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr