Συζητήθηκε την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 η ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Στελέχωση της νεοσύστατης κλινικής COVID του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε: Η έναρξη λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας συνέπεσε με την εμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, χωρίς να συνοδευτεί και με την κάλυψη των αναγκών του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πόσο μάλλον όταν δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες ανάγκες με την προσθήκη της κλινικής νοσηλείας COVID.

Τι έκανε η Διοίκηση του Νοσοκομείου για να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

Μετακίνησε μεν 6 νέους και ανειδίκευτους νοσηλευτές για να επανδρώσουν αποκλειστικά το τμήμα COVID, αλλά για το ιατρικό προσωπικό, επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα, έδωσε εντολή να καλύπτεται από τον εφημερεύοντα ειδικευμένο πνευμονολόγο και στην απουσία του, από έναν από τους ειδικευόμενους εφημερεύοντες παθολόγους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος εφημερεύων γιατρός να καλύπτει το ίδιο 24ωρο, τακτικά πρωινά ιατρεία, ΤΕΠ, κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς μη COVID, παράλληλα με τη νεοσύστατη κλινική COVID, μετακινούμενος συνεχώς κι εναλλάξ στα τμήματα αυτά.

Η πράξη αυτή όχι μόνο έβαλε σε κίνδυνο την υγεία των γιατρών αυτών, αλλά και δημιούργησε μεγάλο κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στους υπόλοιπους ασθενείς του νοσοκομείου, στους συγγενείς τους και στο προσωπικό.

Όταν ήρθε στη Χαλκίδα ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε σε μια επικοινωνιακή φιέστα (το κάνετε αυτό, ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός) την πρόσληψη 4 νοσηλευτών και 6 γιατρών. Μα οι συγκεκριμένοι γιατροί ήδη υπήρχαν στο Νοσοκομείο, μέσα από διαδικασίες αποσπάσεων που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, για να υπηρετήσουν ανάγκες λειτουργίας εκτός COVID.

Ασφαλώς και δεν είμαστε εναντίον της περίθαλψης των περιστατικών COVID στο Νοσοκομείο. Αναζητούμε την καλύτερη και ασφαλέστερη. Που μπορεί να γίνει με μία προϋπόθεση, την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που δεν κάνατε έγκαιρα, τόσο στη Χαλκίδα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάναμε τεράστιες προσπάθειες για να στήσουμε το Νοσοκομείο της Χαλκίδας κι εσείς δεν μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του σε προσωπικό.

Είπε στη Χαλκίδα ο κ. Κικίλιας ότι το Νοσοκομείο μας αποκτά πλέον υπερτοπικό χαρακτήρα, αφού ήδη νοσηλεύονται στην κλινική COVID και περιστατικά εκτός νομού. Και βέβαια πρέπει να νοσηλεύονται.
Γι αυτό και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει η κλινική με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Όλοι ανησυχούμε. Η προχειρότητά σας είναι προφανής. Θα σας αναφέρω τι συνέβη στη κλινική COVID την επομένη της επίσκεψής σας.

Η πνευμονολόγος που παρακολουθούσε τους ασθενείς βρέθηκε θετική. Το χειρότερο είναι ότι η ίδια έκανε ταυτόχρονα τακτικά ιατρεία και εξέταζε ασθενείς και στις υπόλοιπες κλινικές.

Κι όπως ήταν απαραίτητο πολλοί συνάδελφοί της εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε τεστ. Την πρώτη μέρα 5 rapid test βγήκαν θετικά και την επομένη που τα ίδια άτομα υποβλήθηκαν σε μοριακά τεστ ήταν αρνητικά. Καταλαβαίνετε τι έγινε;

Αναστατώθηκε όλο το Νοσοκομείο γιατί το ίδιο μπορεί να συμβεί και αύριο με τους υπόλοιπους και με τους ειδικευόμενους που εφημερεύουν.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, που δεν τους συνάντησε στην επίσκεψή του ο κ. Κικίλιας, κάνουν μεγάλες προσπάθειες για τη λειτουργία του, αλλά και σας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι “δεν απέχουμε πολύ από το να μετατραπούμε σε υγειονομική βόμβα”.

Στελεχώστε τη νέα κλινική COVID, με ξεχωριστό, συγκεκριμένο και αποκλειστικά απασχολούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντίθετα εσείς, προτιμάτε να μπαλώνετε τρύπες με μετακινήσεις υγειονομικών από τμήμα σε τμήμα ή από ΚΥ σε νοσοκομεία, ή από πόλη σε πόλη.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη πρόσφορες λύσεις για την ασφαλή και απαραίτητη περίθαλψη ασθενών COVID, αρκεί να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό.
Είναι για παράδειγμα ο τρίτος όροφος του παλιού νοσοκομείου Χαλκίδας που στεγαζόταν η καρδιολογική κλινική με 20 κλίνες που μπορούν να μετατραπούν σε εντατικής νοσηλείας και η παθολογική με 50 κλίνες απλής νοσηλείας.

Γιατί δεν το κάνατε, ταυτόχρονα με τη μεταφορά; Δεν το προβλέψατε. Κάντε το έστω και σήμερα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χάσαμε ζωές γιατί δεν είχαμε τα μέσα είπε ο πνευμονολόγος Καπραβέλος του Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Ο σημερινός κοινοβουλευτικός έλεγχος μονοπώλησε το ενδιαφέρον της Βουλής. Μη χάνετε άλλο πολύτιμο χρόνο. Στην απάντηση του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης περιορίστηκε, κατά τη συνήθειά του, σε ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις για τη στελέχωση της κλινικής Covid του ΓΝΧ.

Πηγή: eviaportal.gr