Τίτλος: Αξιολόγηση Ενστάσεων για Ψηφιακό και Πράσινο Μετασχηματισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Διαθέσιμα Κονδύλια 720 Εκατομμυρίων Ευρώ

Τίτλος: Αξιολόγηση Ενστάσεων για Ψηφιακό και Πράσινο Μετασχηματισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Διαθέσιμα Κονδύλια 720 Εκατομμυρίων Ευρώ


Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των ενστάσεων για τα προγράμματα ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, με τα έργα που θα ενταχθούν να αναμένεται ότι θα απορροφήσουν περίπου 720 εκατ. ευρώ. Συνολικά, εξετάστηκαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν ενσωματώσει βασικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) και αποσκοπεί στην κάλυψη κρίσιμων ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό, με ποσοστό ενίσχυσης από 50% έως 60% και προϋπολογισμό από 18 χιλ. ευρώ έως 30 χιλ. ευρώ.

Ο προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός προορίζεται για επιχειρήσεις που στοχεύουν να επενδύσουν σε νέες ΤΠΕ για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 10% έως 50%, για σχέδια προϋπολογισμού από 50 χιλ. ευρώ έως 650 χιλ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενσωματώσει ΤΠΕ και επιθυμούν να επενδύσουν σε τεχνολογίες αιχμής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής προσφέρει ποσοστό ενίσχυσης από 25% έως 60%, με προϋπολογισμό από 200.001 ευρώ έως 1,2 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον πράσινο μετασχηματισμό, το ποσοστό επιχορήγησης είναι έως 40%, εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις στις οποίες τα ποσοστά περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Οι επιχορηγούμενοι μπορούν να λάβουν προσαύξηση 10% εάν πραγματοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός αυτού του σχεδίου κυμαίνεται από 200.001 έως 1 εκατ. ευρώ.

Η πράσινη παραγωγική επένδυση προσφέρει επίσης επιχορήγηση έως 40%, ανάλογα με τις δαπάνες, με δυνατότητα προσαύξησης 10% υπό τις ίδιες προϋποθέσεις «Πράσινης Μετάβασης». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται από 30 χιλ. ευρώ έως 200 χιλ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr