Σταθερή Ζήτηση Δανείων Αναμένουν οι Τράπεζες για το Τέλος του Έτους

Σταθερή Ζήτηση Δανείων Αναμένουν οι Τράπεζες για το Τέλος του Έτους


Οι τράπεζες αναμένουν ότι η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα παραμείνει σταθερή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τραπεζικές χορηγήσεις του τρίτου τριμήνου του 2024, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρουσίασε μείωση, αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων και της αναμονής των νοικοκυριών για την ανακοίνωση του επιδοτούμενου προγράμματος «Σπίτι μου II».

Κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2024. Οι συνολικοί όροι χορήγησης τόσο για τα στεγαστικά όσο και για τα καταναλωτικά δάνεια δεν παρουσίασαν μεταβολές. Παρόμοια είναι η αναμονή και για το δ΄ τρίμηνο του 2024, όπου αναμένεται σταθερότητα στα κριτήρια χορήγησης.

Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο προσεχές διάστημα. Επίσης, για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΧΕ), η συνολική ζήτηση δανείων παρέμεινε σταθερή κατά το γ΄ τρίμηνο και αναμένεται ότι δεν θα μεταβληθεί και στο δ΄ τρίμηνο του 2024.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα, σύμφωνες με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν επίσης παραμένει σταθερή.

Πηγή: newsbeast.gr