Σταθερά επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Αύγουστο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Σταθερά επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Αύγουστο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος


Οι τράπεζες κράτησαν σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα δεδομένα από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια για τις νέες καταθέσεις και τα δάνεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,54% και 5,84% αντίστοιχα. Έτσι, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων διατήρησε τη στάθμη του στις 5,30 εκατοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων ανήλθε στο 0,54% τον Αύγουστο 2024, ελαφρώς μειωμένο από το 0,57% τον προηγούμενο μήνα.

Δεδομένα που αφορούν τις καταθέσεις ανησυχούν για τις διαφορετικές κατηγορίες. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, ενώ για τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση κατά 4 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 0,16%. Περαιτέρω, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος για νοικοκυριά παρέμεινε στο 1,88%, ενώ αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 2,98%.

Στον τομέα των χορηγήσεων, το συνολικό μέσο επιτόκιο των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερό στο 5,84%. Ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το επιτόκιο παρέμεινε στο 14,93%. Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκε αύξηση στο μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο, που ανήλθε κατά 10 μονάδες βάσης στο 12,44%. Στις περιπτώσεις των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, σημειώθηκε αύξηση 4 μονάδων βάσης στο 4,46%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια κατέγραψε μείωση κατά 5 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 6,43%. Τα επαγγελματικά δάνεια παρουσίασαν επίσης πτώση κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 7,40%. Το μέσο επιτόκιο για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο επιβραδύνθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 5,58%. Τέλος, για τα δάνεια τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση ανήλθε στις 24 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 5,67%.

Αναφορικά με τη διάρθρωση των επιτοκίων σύμφωνα με το ύψος του δανείου, παρατηρήθηκε ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια έως 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, καταλήγοντας στο 5,81%. Για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ η πτώση ανήλθε στις 28 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 5,64%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ σημειώθηκε μείωση κατά 6 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,53%.

Πηγή: newsbeast.gr