Πορτογαλία Σχεδιάζει Φορολογικές Ελαφρύνσεις Για Νέους Με Στόχο Να Σταματήσει Την Μετανάστευση Ταλέντων

Πορτογαλία Σχεδιάζει Φορολογικές Ελαφρύνσεις Για Νέους Με Στόχο Να Σταματήσει Την Μετανάστευση Ταλέντων


Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την εκροή νέων εργαζομένων, καθώς πολλοί με υψηλό μορφωτικό επίπεδο εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, που ανέρχεται σε 10,6 εκατομμύρια, έχει γεννηθεί στην Πορτογαλία αλλά ζει σε άλλες χώρες. Μάλιστα, μεταξύ 2008 και 2023, 361.000 άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών έφυγαν από τη χώρα, γεγονός που έχει χαρακτηριστεί οικονομικό μειονέκτημα.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας σχεδιάζει να εισαγάγει ένα φόρο εισοδήματος που θα μηδενιστεί κατά το πρώτο έτος για τους νέους που ξεκινούν την καριέρα τους, με σκοπό να ενισχύσει την παραμονή τους στη χώρα. Η πρόταση περιλαμβάνει εκπτώσεις φόρων που σταδιακά μειώνονται, φθάνοντας το 75% τα πρώτα 2-4 χρόνια, το 50% τα 5-7 χρόνια και το 25% τα 8-10 χρόνια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι φοροαπαλλαγές θα κοστίσουν περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο στόχος είναι να κρατήσουν τους ταλαντούχους νέους στη χώρα ή να διευκολύνουν την επιστροφή αυτών που έχουν αποφασίσει να φύγουν. Ωστόσο, το σχέδιο δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο, γεγονός που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επιβίωση της κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τα κίνητρα που προσφέρει το φορολογικό σχέδιο, σημειώνοντας ότι η επίδραση των προτιμησιακών φορολογικών συντελεστών είναι αβέβαιη. Αντίστοιχα, προηγούμενη κυβέρνηση είχε εισαγάγει φοροαπαλλαγές μόνο για πτυχιούχους πανεπιστημίων, ενώ η τρέχουσα πρόταση θα ισχύει για όλους τους πολίτες κάτω των 35 ετών, περιλαμβάνοντας και μη Πορτογάλους πολίτες που θα μετακομίσουν στη χώρα.

Η Πορτογαλία έχει περιορίσει τα κίνητρα για εύπορους Επαναπατρισμένους πολίτες μέσω προγραμμάτων «χρυσής βίζας», αλλά έρχεται να επενδύσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους νέους της, σε μια попыт δέσμευση να αναστρέψει την εκροή του ταλέντου. Πηγή: newsbeast.gr