Οι Διεθνείς Αγορές Πετρελαίου Αντιμετωπίζουν Μεταβλητότητα και Αβεβαιότητα

Οι Διεθνείς Αγορές Πετρελαίου Αντιμετωπίζουν Μεταβλητότητα και Αβεβαιότητα


Η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου επιβεβαιώθηκε χθες με έντονο τρόπο, καθώς οι συνθήκες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής προκάλεσαν αναταράξεις. Η ελπίδα ότι τα χειρότερα ίσως αποφευχθούν ήρθε σε αντίθεση με την απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να μην προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική πτώση των τιμών. Το αμερικανικό αργό και το Brent σημείωσαν απώλειες άνω του 5%, αν και αυτές περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Η κατάσταση δημιουργεί ένα περιβάλλον διόρθωσης, καθώς οι αγορές παραμένουν ευάλωτες στα γεωπολιτικά συμβάντα. Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να κινηθούν σε ανοδικές ή πτωτικές τροχιές, ανάλογα με την ένταση ή την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερα αναμένονται οι αποφάσεις του Ισραήλ σχετικά με ενδεχόμενες στρατηγικές αντεπίθεσης προς το Ιράν και οι επιπτώσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της περιοχής.

Στο διευρυνόμενο γεωπολιτικό τοπίο, η μακροπρόθεσμη τάση επιρροής θα καθοριστεί κυρίως από την Κίνα, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζήτηση πετρελαίου. Υπάρχουν φόβοι ότι η ζήτηση μπορεί να μειωθεί το 2025, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτωτικές τάσεις και η νέα δυναμική θα μπορούσε να έχει περιορισμένη διάρκεια. Ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM, τόνισε ότι «η άνοδος των τιμών μπορεί να διαρκέσει μόνο όσο επιτρέπουν οι αντιλήψεις», υποδεικνύοντας ελλείψεις πραγματικής υποστήριξης στην αγορά.

Τα συμβόλαια West Texas Intermediate και Brent παρουσίασαν πτώση, κλείνοντας στα 73,82 και 77,43 δολάρια ανά βαρέλι αντίστοιχα. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν προσελκύσει επενδυτές, όπως ανέφερε ο Manish Raj της Velandera Energy Partners, ο οποίος σημείωσε ότι οι πιο έμπειροι επενδυτές συχνά πωλούν κατά την πολεμική αναστάτωση και επαναγοράζουν όταν οι τιμές επανέρχονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Η αγορά αντιμετώπισε απογοήτευση λόγω της έλλειψης νέων ερεθισμάτων από την Κίνα, η οποία απέχει από την ανακοίνωση μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Οι ανησυχίες παραμένουν για τη ζήτηση από την Κίνα, ενώ η πρόσφατη σύγκρουση δεν έχει προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην προσφορά. Στο ίδιο πνεύμα, η Svetlana Tretyakova της Rystad Energy διαπίστωσε ότι οι εξελίξεις στις τιμές ίσως αντικατοπτρίζουν την αποκόμιση κερδών έπειτα από δύο εβδομάδες ανόδου παρά έστω και υποτυπώδη θεμελιώδη στοιχεία.

Πηγή: newsbeast.gr