Η πολιτική που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια εστιάζει στην αξιοποίηση των πλεονασμάτων που προκύπτουν από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Τα πρόσθετα έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και για την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οι οποίες αποκαλύπτουν τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αναστύλωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτός ο χώρος προβλέπεται να διευρυνθεί, φτάνοντας σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που κυρίως θα ωφελήσουν τα μεσαία εισοδήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται επίσης μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης και στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι μέχρι το 2027. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει μείωση του ποσοστού των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την 1.1.2025, και επιπλέον μείωση 0,5% το 2027.
Η στρατηγική της μείωσης των εισφορών όχι μόνο ανακουφίζει τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς, αλλά δύναται επίσης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα να αυξήσουν τους μισθούς τους. Με τις νέες παρεμβάσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μειωθούν κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελάφρυνση αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους, με ετήσια οφέλη που κυμαίνονται από 58 έως 387 ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο μισθού. Για επιχειρήσεις με 30 εργαζόμενους, οι ετήσιες εισφορές θα μειωθούν κατά 3.507 ευρώ.
Πηγή: newsbeast.gr