Μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανάπτυξη της Οικονομίας σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών

Μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανάπτυξη της Οικονομίας σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής για το «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ανέφερε ότι το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» περιορίστηκε από πάνω από 40% το 2019 σε 7,5% το 2024, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταργήσει την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χέρια τραπεζών και «σέρβισερ» ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ το 2020-21, αλλά σημειώθηκε πτώση στα 70,4 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο υπουργός τόνισε ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιπροσωπεύει σήμερα το 32% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στην οικονομία.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός παρέθεσε αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις του έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις το 2024 από αρχικές οφειλές συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Κατά την ίδια χρονική στιγμή, οι ρυθμίσεις έχουν αυξηθεί κατά 50,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι τέσσερα είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου: ταχύτητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και δημόσιος συνεχής απολογισμός. Επίσης, ανέφερε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024 έχει αυξηθεί κατά 900 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 13,1 δισ. ευρώ, και προγραμματίζεται να αυξάνεται και τα επόμενα έτη.

Υπογράμμισε τη σημασία της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμη η καλή δημοσιονομική διαχείριση για να αποτραπεί μια κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, όπως αντιμετωπίζουν άλλες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από τα δύσκολα χρόνια του παρελθόντος, και στο μέλλον επιθυμεί να δημιουργήσει σταθερή ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί στην επιτροπή, και αύριο αναμένεται η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια, με τη Νέα Δημοκρατία να εκφράζει στήριξη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν επιφυλάξεις ή να καταψηφίζουν. Πηγή: newsbeast.gr.