Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αναλάβει την υλοποίηση στοχευμένων ελέγχων για να διασφαλίσει την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. Από τον Μάιο του 2024, χρησιμοποιεί δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», πραγματοποιώντας ειδικές αναφορές για τις δηλώσεις αναπροσαρμογής αποδοχών. Ως σήμερα, έχουν ελεγχθεί 1.170 επιχειρήσεις και 8.518 εργαζόμενοι, εκ των οποίων σε 286 επιχειρήσεις και 1.949 εργαζόμενους διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν προσαρμοστεί οι αποδοχές σύμφωνα με τα κατώτατα όρια που προβλέπει η νομοθεσία.
Αφού παρέ intervened η Επιθεώρηση Εργασίας, παρατηρήθηκε συμμόρφωση από πολλούς εργοδότες. Παράλληλα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 43 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 49.200 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους, υπογραμμίζοντας ότι είναι παράνομο να αμείβονται κάτω από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Ως εκ τούτου, καλεί τους εργαζόμενους να ελέγξουν τον μισθό τους και να απευθυνθούν στον προϊστάμενό τους ή στον υπεύθυνο μισθοδοσίας εάν χρειαστεί. Εάν οι εργαζόμενοι είναι θύματα υποαμοιβής, έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τον εργοδότη τους, με την υποστήριξη της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία χειρίζεται τις καταγγελίες ανώνυμα και σοβαρά.
Ο κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση είχε προσδιοριστεί με την υπουργική απόφαση υπ΄ αριθ. 25058/29/03/2024 (ΦΕΚ 1974/Β/29/03/2024) και ισχύει από 1η Απριλίου 2024. Ειδικότερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ για υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο φτάνει τα 37,07 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο δικαιούνται προσαυξήσεις ανάλογα με την προϋπηρεσία τους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν μπορούν να ορίζουν αποδοχές ή ημερομίσθιο κατώτερα από τον καθορισμένο νόμιμο κατώτατο μισθό. Όλοι οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλουν τον κατώτατο μισθό ανεξάρτητα από τις ειδικότητες των εργαζομένων τους.
Πηγή: newsbeast.gr