Μειωμένο Επιτόκιο για Νέα Έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

Μειωμένο Επιτόκιο για Νέα Έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου


Η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (13 εβδομάδων) του ελληνικού Δημοσίου θα γίνεται με λιγότερο επιτόκιο. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοινώνει ότι το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,84%, σε σύγκριση με 3,23% που ίσχυε στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιουλίου.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 946 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που ήθελε το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η υπερκάλυψη να φτάσει 1,89 φορές. Η δημοπρασία διεξήχθη μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε για την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024. Γίνονται δεκτές προσφορές μέχρι τον προβλεπόμενο στόχο, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο προσφέρει στους ιδιώτες τη δυνατότητα να προμηθευτούν τους τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας τα 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Η τιμή διάθεσης θα είναι ίση με την τελευταία προσφορά που έχει γίνει δεκτή στη δημοπρασία, δηλαδή 99,288.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εγγραφών είναι αύριο, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ενώ θα ανακοινωθεί το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Για να αποκτήσουν τους τίτλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε μερίδα του ΣΑΤ, διαδικασία που γίνεται μέσω των προαναφερθέντων φορέων διάθεσης, απαιτώντας αστυνομική ταυτότητα και ΑΦΜ.

Πηγή: newsbeast.gr