Καθοριστικά Στοιχεία για την Αγορά Ακινήτων το 2025

Καθοριστικά Στοιχεία για την Αγορά Ακινήτων το 2025


Το 2025 αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για την αγορά ακινήτων, καθώς η ενδεχόμενη συνέχιση των αυξήσεων στις τιμές θα είναι πιο ελεγχόμενη. Μετά από μια 7ετία έντονων ανατιμήσεων, φαίνεται ότι η αγορά επιδιώκει μια καλύτερη ισορροπία. Από το 2017 έως το 2023, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 71,1% στην Αττική και 53,8% σε εθνικό επίπεδο. Οι εκτιμήσεις για το 2024 δείχνουν ότι οι αυξήσεις θα είναι κάτω από 11% για διαμερίσματα στις μεγάλες πόλεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν πανελλαδικά αύξηση 10,4%. Παρόλα αυτά, οι ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες που προβάλλονται στις ιστοσελίδες αγγελιών δείχνουν μικρότερη ανάπτυξη, γύρω στο 7,7%. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μέσοι όροι δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την κατάσταση, καθώς περιοχές με υψηλή ζήτηση βλέπουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις.

Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι ακόμη έντονη, με την προσφορά ακινήτων να υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης, γεγονός που δυσκολεύει την πτώση των τιμών το 2025. Η οικοδομική δραστηριότητα, όμως, βρίσκεται σε άνοδο, με περισσότερες ανακαινισμένες κατοικίες να έρχονται στην αγορά, και η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί μόλις επιλυθεί η εκκρεμότητα σχετικά με τα κίνητρα για τις νέες κατασκευές.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 ανεκμετάλλευτα ακίνητα υπάρχουν στην αγορά, ωστόσο μόλις το 20% αυτών αναμένεται να επιστρέψουν στο προσκήνιο την επόμενη πενταετία. Η κυβέρνηση έχει ήδη προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και το «Εξοικονομώ 2024» για την ανακαίνιση ακινήτων που χρήζουν βελτίωσης, καθώς οι προοπτικές για το 2025 φαίνονται υποσχόμενες.

Κατά την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα Golden Visa παρουσίασε σημαντική αύξηση 94,95% στις αιτήσεις το 2023. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνονται, αν και οι αυστηροί κανόνες και η υψηλότερη φορολογία περιορίζουν την αγορά, ενώ οι φοροαπαλλαγές για παραδοσιακά ενοίκια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ανισορροπία στην αγορά.

Η αύξηση των τιμών ακινήτων έχει αντίκτυπο στην πρόσβαση των αγοραστών. Έρευνα της GREEN Estate αποκάλυψε ότι η αξία των ακινήτων στις ακριβότερες περιοχές αυξήθηκε κατά 2,8 έτη εργασίας για κάποιον με βασικό μισθό. Στις φθηνότερες περιοχές, η αντίστοιχη αύξηση αντιστοιχεί σε 8 μήνες εργασίας για τον βασικό μισθό.

Γενικά, οι ζητούμενες τιμές θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αυξήσεις 7% το 2024 και πάνω από 7,7% στα ενοίκια. Ωστόσο, το 2025 αναμένεται να είναι ακόμα πιο απαιτητικό, με τις πωλήσεις να αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της αγοράς αλλά και τις εποχικές διακυμάνσεις. Πηγή: newsbeast.gr