Η προθεσμία για εγγραφή στο IRIS λήγει και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σοβαρές ποινές

Η προθεσμία για εγγραφή στο IRIS λήγει και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σοβαρές ποινές


Η προθεσμία που έχει ορίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εγγραφή στο IRIS, το οποίο επιτρέπει τη δεκτική πληρωμή από πελάτες, πλησιάζει στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Από την αρχή του Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων μέσω του ελεγκτικού μηχανισμού, με σκοπό να εντοπιστούν επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συνδέσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους στο σύστημα άμεσων πληρωμών. Όσοι εντοπιστούν σε αυτή την κατάσταση θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη πάνω από 530.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση του IRIS αυξάνεται εκθετικά, με 1 στους 2 πολίτες, δηλαδή πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα με ενεργοποιημένο web banking, να έχουν συνδέσει τους λογαριασμούς τους με το σύστημα. Ενδεικτικά, οι συναλλαγές μέσω IRIS το 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια, με συνολική αξία 3,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι χρήστες της υπηρεσίας απολαμβάνουν δωρεάν συναλλαγές, εύκολες και ασφαλείς πληρωμές, χωρίς τη χρήση ΙΒΑΝ ή μετρητών, απλά μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών των 500 ευρώ εφαρμόζεται ανά πελάτη, επιτρέποντας σε έναν επαγγελματία να λάβει πολλές πληρωμές ανά ημέρα.

Η διαδικασία εγγραφής στην υπηρεσία IRIS είναι απλή και γρήγορη. Οι χρήστες μπορούν να την ενεργοποιήσουν μέσω του web banking των συνεργαζόμενων τραπεζών οποιαδήποτε στιγμή. Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα: να επιλέξει την υπηρεσία IRIS Payments στο Internet Banking, να δηλώσει το ΑΦΜ του και να συνδέσει τον επαγγελματικό του λογαριασμό. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, θα λάβει έναν μοναδικό κωδικό QR που μπορεί να διαμοιράσει στους πελάτες του για τις πληρωμές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΙΒΑΝ που θα δηλωθεί κατά την εγγραφή πρέπει να έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Σήμερα, 12 τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία IRIS, συμπεριλαμβανομένων γνωστών τραπεζών όπως η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Πηγή: newsbeast.gr