Η Κριστίν Λαγκάρντ Προβλέπει Μείωση Επιτοκίων Αν Γίνουν Βήματα Για Τη Μείωση Του Πληθωρισμού

Η Κριστίν Λαγκάρντ Προβλέπει Μείωση Επιτοκίων Αν Γίνουν Βήματα Για Τη Μείωση Του Πληθωρισμού


Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβάλλοντας μια αισιόδοξη προοπτική σχετικά με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ανέφερε ότι εάν οι στόχοι που έχουν τεθεί τηρηθούν, τότε η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία.

«Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξήθηκε προσωρινά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι προηγούμενες απότομες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας δεν υπολογίζονται στους ετήσιους ρυθμούς, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ. Συμπλήρωσε ότι θα ληφθούν υπόψη αυτές οι εξελίξεις στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής.

Οι προβολές των οικονομολόγων της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. «Τα νέα στοιχεία κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου μας ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», τόνισε η Λαγκάρντ αναφερόμενη στη στρατηγική της ΕΚΤ.

Παρά την αισιοδοξία για τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ ήταν πιο συγκρατημένη σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. «Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα δίκτυα υποδεικνύουν πως η ανάπτυξη μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι πιο πρόσφατες προβολές δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής οικονομίας θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2024, 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

Πηγή: newsbeast.gr