Η κατάσταση της στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικών προκλήσεων και ευκαιριών ανάπτυξης

Η κατάσταση της στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικών προκλήσεων και ευκαιριών ανάπτυξης


Η Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα της στεγαστικής πίστης, ιδιαίτερα με την αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει αρνητική πορεία στον τομέα της στεγαστικής πίστης τα τελευταία τρία χρόνια, παρά τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Παρά τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚT, που έχουν μειώσει το μέσο επιτόκιο στο 4%, ο ρυθμός χρηματοδότησης παρέμεινε αρνητικός στο -2% μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι τράπεζες έχουν πτωτικά περιθώρια, που διαμορφώθηκαν στο 1,5% στα τέλη Ιουλίου. Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια παραμένει υποτονική, αντικατοπτρίζοντας την παρατεταμένη χρηματοοικονομική κρίση.

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων είναι μια άλλη αιτία για τη στασιμότητα αυτή. Οι τιμές κατοικίας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 10% τον τελευταίο χρόνο και σχεδόν 40% τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία, καθώς η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB) προειδοποιεί ότι ο τομέας παραμένει ευάλωτος λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε αντίθεση με τον τομέα των στεγαστικών δανείων, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο, με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να φτάνει το 10% στα τέλη Ιουλίου. Το συνολικό κόστος χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις έχει σταθεροποιηθεί στο 5,8%, αντιστοιχώντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δεδομένα δείχνουν ότι, παρά τις προσδοκίες από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων παραμένουν χαμηλές. Μέχρι τον Αύγουστο, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν στα 27,3 δισ. ευρώ. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, εκτός του προγράμματος «Σπίτι μου», έφτασαν περίπου 550 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας μικρή μείωση. Παρά την ανακούφιση που προσφέρει το πρόγραμμα με εκταμιεύσεις ύψους 380 εκατ. ευρώ, η επικείμενη επέκταση του προγράμματος για το 2025 έχει προκαλέσει επιβράδυνση της ζήτησης, καθώς πολλοί υποψήφιοι δανειολήπτες περιμένουν τις νέες εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των δανειοληπτών προτείνοντας χαμηλότερα σταθερά επιτόκια που ξεκινούν από 2,8% για το πρώτο έτος και φτάνουν έως το 5% για δάνεια διάρκειας 30 ετών. Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων φαίνεται να επηρεάζει την επιθυμία των πολιτών να αποκτήσουν νέες κατοικίες μέσω δανεισμού.

Πηγή: newsbeast.gr