Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, υποβοηθούμενη από την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων. Το νέο αυτό οικονομικό τοπίο διαμορφώνεται από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ενόψει των πτωτικών τάσεων του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αυτές οι εξελίξεις είναι πιθανό να αναγκάσουν την ΕΚΤ να επανεκτιμήσει την τρέχουσα στρατηγική της σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει επισημάνει ότι, παρά τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 3%. Αυτό δημιουργεί περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις, εφόσον οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και ο πληθωρισμός αγγίξει το 2%. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός και οι μειώσεις επιτοκίων θα ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση και θα διευκολύνουν τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2024 και στο 2,3% το 2025.
Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας δείχνει ήδη θετικά σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,7% κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024. Αυτή η αύξηση υποδεικνύει ότι η μεταποίηση ανακάμπτει από τη συρρίκνωση των προηγούμενων ετών, ενισχύοντας ταυτόχρονα το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Οι κλάδοι που καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις περιλαμβάνουν την παραγωγή χημικών προϊόντων, φαρμακευτικών σκευασμάτων, και προϊόντων τροφίμων, γεγονός που δείχνει μία άνθηση της βιομηχανίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τα μηνύματα από τη Φρανκφούρτη προμηνύουν μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες αναμένονται να γίνουν σταδιακά, με την πρώτη να συμβαίνει τις επόμενες ημέρες και τη δεύτερη τον Δεκέμβριο. Συνολικά, οι οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι οι θετικές εξελίξεις στην αγορά και η τόνωση της κατανάλωσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν Αντίβαρο σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την ευρωπαϊκή οικονομική στασιμότητα ή από άλλες διεθνείς οικονομικές αναταράξεις.
Πηγή: newsbeast.gr