Η Γερμανία σε Ύφεση και οι Προβλέψεις για Ανάκαμψη την Επόμενη Τριετία

Η Γερμανία σε Ύφεση και οι Προβλέψεις για Ανάκαμψη την Επόμενη Τριετία


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μια αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την οικονομία το τρέχον έτος, εκτιμώντας ότι η Γερμανία θα βιώσει ύφεση 0,2%. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι η χώρα θα βρίσκεται σε ύφεση και για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά από μια ύφεση 0,3% το 2023. Στην προηγούμενη πρόβλεψη της άνοιξης, η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ανάπτυξη 0,3% για το 2024.

Ωστόσο, ο κ. Χάμπεκ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περίοδο 2025-2026, προβλέποντας ανάπτυξη 1,1% και 1,6% αντίστοιχα. Αυτή η προοπτική ενισχύεται από την αναμενόμενη αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς και από την ενίσχυση των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση προβλέπει ότι το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων και η μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι “η Γερμανία είναι μια χώρα γεμάτη δύναμη” και ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχει πεποίθηση για έξοδο από την ύφεση. Ανέφερε επίσης την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,2%, αλλά παρατήρησε ότι οι αδυναμίες στην καινοτομία παραμένουν και ότι ο διεθνής ανταγωνισμός έχει ενταθεί εν μέρει λόγω των προστατευτικών μέτρων των ΗΠΑ.

Πηγή: newsbeast.gr