Η Αθηνά Μαρτίνου και η κληρονομιά της στην ελληνική ναυτιλία

Η Αθηνά Μαρτίνου και η κληρονομιά της στην ελληνική ναυτιλία


Η Αθηνά Μαρτίνου υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής ναυτιλίας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της, έδειξε μια αδιάλειπτη αγάπη για τη θάλασσα, που την ακολούθησε από την παιδική της ηλικία. Όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις της, η αγάπη της αυτή εν μέρει οφειλόταν στο γεγονός ότι γεννήθηκε στη Γλυφάδα, όπου παρατηρούσε τα πλοία και ονειρευόταν να ασχοληθεί με τη ναυτιλία: «και εμείς θα κάνουμε βαπόρια» έλεγε στις φίλες της, και στο τέλος, το έκανε. Είχε την υποστήριξη της οικογένειάς της, ιδιαίτερα του γιου της Θανάση, που συμμετείχε ενεργά στην προσπάθειά της.

Η Αθηνά Μαρτίνου ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris το 1971, και μέχρι το 1975 ο στόλος της αριθμούσε 36 πλοία. Σε μια από τις πολλές της δηλώσεις, μοιράστηκε πώς ξεκίνησε την εταιρεία και τόνισε ότι δεν ενδιαφερόταν για τη θέση του διευθυντή και ότι το πάθος της ήταν το να διευρύνει τον στόλο της: «Τη Thenamaris αγαπούσα, όχι το διευθυντιλίκι. Αυτό που ήθελα ήταν να πληθαίνουν τα βαπόρια μου και αυτό έγινε».

Το πρώτο πλοίο της το αγόρασε το 1964 με 80.000 λίρες. Ήταν ένα 20χρονο πλοίο, το “Θανάσης”, το οποίο επίσης ανακατασκεύασε και συμμάζεψε, πουλώντας το αργότερα για 300.000 δολάρια. Επίσης, είχε δημιουργήσει το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, που στόχευε στην κοινωνική προσφορά και τη στήριξη των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται γύρω από τη θάλασσα.

Η ζωή της χαρακτηρίζεται από την τόλμη της και την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Ήταν πάντοτε ενεργή, ακόμα και έως τα 90 της χρόνια, συνεχίζοντας να αντλεί δύναμη από τη θάλασσα. Η προσφορά της στις ναυτικές υποθέσεις δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία εταιρειών, αλλά επεκτείνεται και στην κοινωνική της δράση μέσω του ιδρύματος που δημιούργησε.

Η Αθηνά Μαρτίνου άφησε πίσω της μια κληρονομιά που θα εμπνέει τις επόμενες γενιές στην ελληνική ναυτιλία. Πηγή: newsbeast.gr