Έλεγχοι για καταβολές με μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων και εντοπισμός φοροδιαφυγής

Έλεγχοι για καταβολές με μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων και εντοπισμός φοροδιαφυγής


Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προγραμματίζει έρευνα για το «πόθεν έσχες» των φορολογούμενων που έχουν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων αποκλειστικά με μετρητά, συχνά οι οποίοι τα είχαν μεταφέρει σε σακούλες ή βαλίτσες. Η έρευνα εστιάζει σε περιπτώσεις που αφορά το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», φοροδιαφυγή, καθώς και εικονικές μεταβιβάσεις ακινήτων. Ειδικότερα, σε πάνω από 40.000 περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, οι διαδικασίες έλαβαν χώρα μετά το Μάρτιο του 2021, ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty, με πληρωμές εξ ολοκλήρου σε μετρητά.

Οι έλεγχοι θα εστιάσουν αρχικά σε συμβόλαια με υψηλή αξία, με τους ελεγκτές να αναλύουν τις φορολογικές δηλώσεις των ενδιαφερόμενων, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τα συνολικά εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην εφορία. Αυτό περιλαμβάνει χρήματα από μισθούς, επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενοίκια, πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται και οι πωλητές των ακινήτων, με στόχο την ανίχνευση εικονικών μεταβιβάσεων.

Εφόσον προκύψει από τους ελέγχους ότι το τίμημα της αγοράς ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να παράσχουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Σε περίπτωση που δεν επιτύχουν να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων, θα υπόκεινται σε επιπλέον φόρο με συντελεστή 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού, καθώς αυτό θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Οι υποθέσεις αυτές θα διαβιβαστούν και στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για περαιτέρω έλεγχο.

Σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, από την αρχή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σε 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα έχει εξοφληθεί αποκλειστικά με μετρητά, με συνολικό ποσό 462.493.710,3 ευρώ. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι 41.741 δηλώσεις έχουν γίνει με μερική πληρωμή σε μετρητά συνολικού ποσού περίπου 2,98 δις ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024, η χρήση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα έχει καταργηθεί.

Πηγή: newsbeast.gr