Το παραδοσιακό σουβλάκι έχει μετατραπεί σε μία πολυτελή επιλογή, καθώς οι ανατιμήσεις των τελευταίων ετών έχουν προκαλέσει αισθητή αύξηση στην τιμή του. Αυτή τη στιγμή, το κόστος του σουβλακιού σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται πάνω από 4 ευρώ, με κάποιες αναφορές να το φέρνουν κοντά στα 5 ευρώ.
Συγκρίνοντας τις τιμές, τον Σεπτέμβριο του 2023, το σουβλάκι κυμαινόταν από 3 έως 3,7 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2024 οι τιμές άρχισαν από 3,40 ευρώ και έφτασαν έως 4,20 ευρώ.
Αναφορικά με το κόστος του για τον επιχειρηματία, η παραγωγή ενός κλασικού σάντουιτς της Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει μία 16άρα πίτα (με σουβλάκι περίπου 90-100 γρ. κρέατος) και διάφορα υλικά όπως αλοιφή, πατάτα, ντομάτα και κρεμμύδι, έχει τιμή για τον πελάτη στα 4,60 ευρώ. Από την άλλη, το αντίστοιχο κόστος για τον επιχειρηματία ανέρχεται περίπου στα 4,37 ευρώ.
Αναλυτικά, το κόστος των υλικών περιλαμβάνει:
– Πίτα: 0,15 ευρώ – 0,20 ευρώ ανά τεμάχιο
– Κρέας: +1 ευρώ
– Ντομάτα: 1,98 ευρώ ανά κιλό
– Πατάτες: 1 ευρώ ανά κιλό
– Τζατζίκι: 7 ευρώ ανά κιλό
– Κάρβουνα: 1,10 ευρώ ανά κιλό
– Λαδόκολλα φούρνου: 0,20 ευρώ
– Αλουμινοσακούλα: 13 λεπτά ανά σακουλάκι
Επιπλέον, υπάρχουν λειτουργικά έξοδα όπως το ρεύμα που μπορεί να φτάσει τα 2.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ), ενοίκια ανάμεσα σε 600 και 1.500 ευρώ, μισθοί εργαζομένων και άλλες προμήθειες. Καταληκτικά, το κόστος τραπεζοκαθισμάτων σε ορισμένες πόλεις, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, αγγίζει τα 503 ευρώ ανά μέτρο, έπειτα από αυξήσεις που φτάνουν έως και 2.500 ευρώ το μήνα.
Πηγή: newsbeast.gr