Εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ετησίως κατά 2,3%, έναντι παρόμοιου ποσοστού το 2023, με την ενίσχυση των επενδύσεων να φτάνει το 19,2% και τις πάγιες επενδύσεις κατά 8,8%. Η ανθεκτική κατανάλωση των νοικοκυριών προβλέπεται να είναι 2,2%, με συνολική κατανάλωση στο 1,3%, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα. Για το 2025, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα, με εκτίμηση για ετήσια αύξηση 2,4%. Οι πάγιες επενδύσεις αναμένονται να ξεπεράσουν τα φετινά επίπεδα, με υψηλότερη ετήσια διεύρυνση το 2024 στην τάξεως του 11%, αν και η κατανάλωση θα σημειώσει επιβράδυνση στο 1,2%.
Ο γενικός δείκτης καταναλωτή το πρώτο εννέαμηνο του 2024 καταγράφηκε στο 2,8%, υποχωρώντας από το 3,6% του προηγούμενου έτους. Η άνοδος των τιμών συνδέεται με τη θετική εγχώρια ζήτηση και τη μόνιμη πληθωριστική πίεση σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα. Οι τιμές αναμένονται να παραμείνουν σε μέτριας ανόδου τροχιά γύρω από το 3% για το 2024, ενώ για το 2025, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής θα κυμανθεί γύρω από το 2,4%.
Στον τομέα των εξωτερικών συναλλαγών, αναμενόμενη είναι η επιδείνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η αύξηση των εισαγωγών θα υπερβεί τη μικρή αύξηση των εξαγωγών (1,8%). Το ΙΟΒΕ προέβλεψε επίσης μείωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο, αν και σε υψηλά επίπεδα, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 4% και 2,9% το 2024, αντίστοιχα.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο νέος πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος, τόνισε τη «μεγάλη ευθύνη» που έχει αναλάβει για την προώθηση της αριστείας του Ιδρύματος, ενώ ο γενικός διευθυντής, Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των βραχυχρόνιων ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επισημαίνοντας τις κρατούσες ανησυχίες για το μέλλον. Ειδικότερα, παρατήρησε ότι αν και οι εμπορικές ροές είναι ανθεκτικές, υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι από γεωπολιτικές εντάσεις και δημοσιονομικές προκλήσεις.
Η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και να προσαρμοστεί στις διεθνείς τάσεις στην κατανάλωση, τις επενδύσεις και το διεθνές εμπόριο, με έμφαση σε τεχνολογίες υψηλής αξίας προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την ευαλωτότητά της σε επόμενες διεθνείς αναταράξεις. Πηγή: newsbeast.gr