Δυνητικές Επιπτώσεις της Ισραηλινής Στρατηγικής Στο Ιρανικό Πετρέλαιο και τις Παγκόσμιες Αγορές

Δυνητικές Επιπτώσεις της Ισραηλινής Στρατηγικής Στο Ιρανικό Πετρέλαιο και τις Παγκόσμιες Αγορές


Το Ισραήλ εξετάζει διάφορα σενάρια σχετικά με την αντίδρασή του στο Ιράν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και μια πιθανή επίθεση στα πετρέλαια της Τεχεράνης. Αυτό προκαλεί ανησυχίες για τις πιθανές αντιδράσεις στις αγορές. «Το συζητάμε αυτό… Και δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα. Θα το συζητήσουμε αργότερα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που είχε το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν εξαιτίας του εμπάργκο από τη Σαουδική Αραβία.

Πενήντα τέσσερα χρόνια αργότερα, τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί ριζικά, κυρίως λόγω της παγκοσμιοποίησης και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση του Ιράν το 2019 στο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στο Abqaiq, η οποία είχε αρχικά ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, αλλά αυτή υποχώρησε γρήγορα λόγω των στρατηγικών αποθεμάτων. Το Politico σημείωσε ότι η αγορά έχει προσαρμοστεί στη διαχείριση των πετρελαϊκών κρίσεων, με την υποστήριξη αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς και με την αύξηση παραγωγής από άλλες χώρες όπως η Βραζιλία.

Ο Michael Knights, αναλυτής στο Washington Institute for Near East Policy, προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες μιας επίθεσης κατά των ιρανικών πετρελαιοπαραγωγών. Αν συμβεί μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών, θα μπορούσε να προκαλέσει αγοραίες αυξήσεις, με τις τιμές του πετρελαίου να φτάνουν γύρω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της αμερικανικής βενζίνης μεταξύ 3,50 και 4,50 δολαρίων το γαλόνι, ενώ η μέση τιμή της κανονικής βενζίνης στις ΗΠΑ τελευταία είχε καταγραφεί στα 3,19 δολάρια.

Αν και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μπορεί να υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον Knights, η απόλυτη πτώση στην προσφορά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτή η ποσότητα, όπως διευκρίνισε, αντιπροσωπεύει μια μικρή σταγόνα στη παγκόσμια αγορά, η οποία καταναλώνει 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Συμπλήρωσε ότι, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, η αγορά έχει αποδείξει ικανότητα να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις.

Πηγή: newsbeast.gr