Δυναμική Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας σύμφωνα με τα Νέα Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Δυναμική Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας σύμφωνα με τα Νέα Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι αυτά προβάλλουν τη δυναμική πορεία της. Σημείωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2023 αναθεωρείται στο 2,3%, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 2%. Επιπλέον, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 6,6%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 4%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2023 φτάνει το 6,8%, αντί για 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Τα αναθεωρημένα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ βελτιώθηκε στο 2,8% για το 2022-2023, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία προοδεύει. Η σωρευτική ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την ίδια περίοδο αναθεωρήθηκε στο 8,7%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επενδύσεις από το 2019 έως το 2023 αυξήθηκαν σε σταθερές τιμές κατά 53,4%, ενώ οι τρέχουσες τιμές για το 2023 ανέρχονται σε 34,2 δισ. ευρώ από 30,6 δισ. ευρώ προηγουμένως. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί καθώς η χώρα αγωνίζεται για μια δίκαιη και σύγχρονη οικονομία.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε επίσης ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να βελτιωθεί κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, βελτιώνοντας περαιτέρω την οικονομική εικόνα της χώρας. Ο υπουργός τόνισε πως η πρόοδος που σημειώνεται δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, αλλά πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Πηγή: newsbeast.gr