Δραματική Μείωση Ανεργίας στην Ελλάδα Με Ιστορικό Ρεκόρ Προσλήψεων

Δραματική Μείωση Ανεργίας στην Ελλάδα Με Ιστορικό Ρεκόρ Προσλήψεων


Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την ελληνική αγορά εργασίας δείχνουν μια εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των προσλήψεων το πρώτο οκτάμηνο του 2024, με 299.148 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που συνιστά ιστορικό ρεκόρ από την αρχή της καταγραφής το 2001. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες προσλήψεων για την εν λόγω περίοδο ανήλθαν σε 2.227.877, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με τις 2.138.352 αναγγελίες του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 54,11% αυτών των προσλήψεων αφορούσε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σε δήλωσή της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε ότι η μείωση της ανεργίας αποτελεί κύριο στόχο και τόνισε ότι για πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια, το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τον Αύγουστο του 2024, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 214.678, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 219.759, γεγονός που δείχνει μια θετική τάση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ο οποίος παρουσίασε αρνητικό ισοζύγιο.

Αθροιστικά, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024, οι αποχωρήσεις ανήλθαν σε 1.928.729, εκ των οποίων οι περισσότερες προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων. Αυτό δημιουργεί ένα θετικό ισοζύγιο για τη μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για μια δυναμική αγορά εργασίας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο αφορά τη διαδικασία υποβολής εντύπων προσλήψεων και απολύσεων. Παρά την ηλεκτρονική δυνατότητα υποβολής μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων συνεχίζει να υποβάλλει χειρόγραφα έντυπα, είτε λόγω καθυστερημένων υποβολών είτε λόγω ειδικών συνθηκών.

Η συνολική εικόνα που προκύπτει καταδεικνύει τις συνεχείς εξελίξεις στην ελληνική αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που θα στηρίξουν την απασχόληση και θα ενισχύσουν τη σταθερότητα στην αγορά.

Πηγή: newsbeast.gr