Διεύρυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ μέσω Στρατηγικών Συνεργασιών και Εξαγορών

Διεύρυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ μέσω Στρατηγικών Συνεργασιών και Εξαγορών


Η ΔΕΗ προχωρεί σε σημαντικές επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά προσφέρει πλήθος ωφελειών, όπως η ενίσχυση της ισχύος των αιολικών πάρκων, η εκμετάλλευση έργων υπό ανάπτυξη και η αύξηση της συμμετοχής στη νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα αποκτήσει δύο αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 43,3 MW που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, καθώς και έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 1,7 GW. Μάλιστα, η πλειοψηφία αυτών των έργων αφορά αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, με την απόκτηση του 20% των μετοχών της Damco Energy, η ΔΕΗ θα αυξήσει την κατοχή της στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης από το 51% στο 71%. Αυτό σημαίνει ότι αποκτά και καταστατική πλειοψηφία, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί στρατηγικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της. Με συγκεκριμένο στόχο την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και την αύξηση των έργων ΑΠΕ, η ΔΕΗ επιδιώκει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα. Με την προσθήκη έργων αιολικής ενέργειας, ενισχύει τη θέση της στην καθαρή ενέργεια και μειώνει την εξάρτηση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Η χρηματοδότηση της συμφωνίας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών, δηλαδή 106 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 70 εκατ. ευρώ σε ίδιες μετοχές. Αυτό δείχνει ότι η ΔΕΗ δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ταμειακά αποθέματα για την εξαγορά και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του Ομίλου Κοπελούζου στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το business plan της ΔΕΗ, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2026, φτάνοντας τα 8,9 GW, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα αυξηθεί στα 13,1 GW. Παράλληλα, η ΔΕΗ προχωρά σε στρατηγικές συνεργασίες που περιλαμβάνουν έργα φωτοβολταϊκών στην περιοχή των εξαντλημένων ορυχείων, καθώς και τη συμμετοχή σε εν εξελίξει έργα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ενίσχυση των ΑΠΕ και η στροφή προς πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΔΕΗ, με στόχο την ορθολογική και αποδοτική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Πηγή: newsbeast.gr