Αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για φθηνότερη κατανάλωση κατά τις ώρες υψηλής προσφοράς

Αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για φθηνότερη κατανάλωση κατά τις ώρες υψηλής προσφοράς


Κίνητρα για τη βελτίωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες που οι τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας είναι πιο χαμηλές, όπως κατά τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Το νέο σύστημα τροποποιεί το ωράριο του μειωμένου («νυχτερινού») τιμολογίου, που ισχύει σήμερα, και το μεταφέρει σε μια ζώνη μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. για τις καλοκαιρινές ημέρες, καθώς και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα. Αυτές οι ώρες χαρακτηρίζονται από χαμηλές και ακόμη και μηδενικές τιμές λόγω της υπερπροσφοράς ενέργειας που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά και της μειωμένης ζήτησης τις Κυριακές.

Ο υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι το υπάρχον σύστημα του νυχτερινού τιμολογίου δεν αντικατοπτρίζει πια τα δεδομένα της αγοράς, καθώς οι νυχτερινές ώρες έχουν εξελιχθεί στην πιο ακριβή χρονική ζώνη της ημέρας. Επεσήμανε πως οι πιο οικονομικές ώρες είναι τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα. Για το λόγο αυτό, είναι λογικό να γίνουν μεταβολές στη ζήτηση κατά τις ώρες που προσφέρεται η φθηνότερη ενέργεια, κάτι που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των παρόχων.

Όσον αφορά την εφαρμογή των νέων λιγότερων χρεώσεων, αυτές θα αφορούν καταναλωτές με μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 1,2 εκατ. Ωστόσο, η εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα γίνει εφικτή με την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι σήμερα το όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο δεν αφορά όλους τους καταναλωτές που διαθέτουν νυχτερινό μετρητή, καθώς αρκετοί προμηθευτές έχουν καταργήσει τις μειωμένες νυχτερινές χρεώσεις. Για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους καταναλωτές από την επικείμενη αλλαγή, είναι απαραίτητο οι προμηθευτές να αναπτύξουν τα κατάλληλα εμπορικά προγράμματα.

Οι αλλαγές αυτές, αν και είχαν αναγγελθεί νωρίτερα με στόχο την εφαρμογή τους το φθινόπωρο, θα τεθούν τελικά σε ισχύ το 2025. Πηγή: newsbeast.gr