Η Ανάκαμψη και οι Προοπτικές των Ελληνικών Τραπεζών στο Σύγχρονο Οικονομικό Περιβάλλον

Η Ανάκαμψη και οι Προοπτικές των Ελληνικών Τραπεζών στο Σύγχρονο Οικονομικό Περιβάλλον


Στην ομιλία του στο συνέδριο «Risk Management & Compliance 2024», ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρθηκε στη θετική πορεία των ελληνικών τραπεζών κατά την τελευταία δεκαετία, η οποία οφείλεται στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί σημαντικά σε μονοψήφιο ποσοστό, με προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας είναι επίσης ισχυροί, υπερβαίνοντας τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τράπεζες έχουν μικρότερο μέγεθος κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, αν και η συστημική τους σημασία παραμένει υψηλή. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι τράπεζες έχουν χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, λόγω της κατακερματισμένης δομής του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και του υψηλού κόστους εποπτείας.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες διακρίθηκαν σε πρόσφατα stress tests, κατατάσσοντας την Ελλάδα 4η στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και 1η στη Νότια Ευρώπη. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν επίσης θετική πορεία στην κερδοφορία τους, επιτρέποντας την επιστροφή μερισμάτων στους μετόχους και προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Ένα κεντρικό θέμα που αναφέρθηκε είναι η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων και η παρουσία υψηλότερου ποσοστού αναβαλλόμενου φόρου. Ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί ανησυχία στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και τα κεφάλαια των τραπεζών συνεχώς αυξάνονται από την κερδοφορία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τις τράπεζες, που καλούνται να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι σε Fintech και Big Tech. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και επενδύουν σε ψηφιοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ελληνικές τράπεζες διακρίνονται κι σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), ακολουθώντας υψηλά διεθνή πρότυπα. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μια σημαντική portion της χρηματοδότησής τους είναι προσανατολισμένη στην πράσινη μετάβαση.

Τέλος, οι τράπεζες διατηρούν την εμπιστοσύνη των πολιτών ως θεματοφύλακες των αποταμιεύσεών τους, παρέχοντας δάνεια με ανταγωνιστικά επιτόκια και αναπτύσσοντας δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Η συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει φτάσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr