Το 4ο bio-Mechanical festival ζωντανεύει ξανά τον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος από τις 18 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2020. Μια εστία για τις καλλιτεχνικές προσπάθειες που αναδεικνύουν την ανθρώπινη κατάσταση της περιπλάνησης και της διαρκούς αναζήτησης ενός καταφύγιου τόπου.

Τί δέ ποτ’ ἐστὶν ὁ τόπος,…
Αριστοτέλης, Φυσικά Δ.2,4

Το Θέατρο Χαλκίδας διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 18 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2020 το bio-Mechanical Festival στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος.
Θεματική και τίτλος του 4ου bio-Mechanical Festival η έννοια: «παρά τόπον»

Ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια αιώνια αναζήτηση του εαυτού του. Δεν σταματά. Μετακινείται από τόπο σε τόπο. Πολλές φορές αναγκάζεται να αφήσει τόπο προσφιλή που τον περιέχει και ν΄ αρχίσει την περιπλάνηση. Κι οι τόποι τον δέχονται ή τον απορρίπτουν, είτε για την ταυτότητά του, είτε για το κοινωνικό του υπόβαθρο, είτε για τη θρησκεία του, είτε…Βρίσκεται συχνά απομονωμένος εξαιτίας της διαφορετικότητάς του και αγωνίζεται ασταμάτητα να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα σε «τόπον καλόν». Αγωνίζεται να διαβεί τα όρια, να πάψει να ζει «παρά τόπον», να βρει τη θέση του ανάμεσα στους άλλους, να σταθεί και να πει «εδώ».

Ο Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος

Η έννοια “τόπος” είναι ευρύτατη, πάντα επίκαιρη και επιτρέπει πλήθος προσεγγίσεων. Σήμερα, μάλιστα, οι περισσότεροι ζούμε σε κάποιο είδος «παρατοπίας»: βρισκόμαστε, εξαιτίας διαφόρων συνθηκών και καταστάσεων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών,τελευταία υγειονομικών, και άλλων) όχι ακριβώς στον «τόπο», εκεί δηλαδή που ανήκουμε, εκεί που είναι η θέση μας, αλλά σε περιθώριο, κοντά σε αυτόν, δηλαδή «παρά τόπον». Ο Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος είναι από τη φύση του ένας χώρος “παρά τόπον” που διεκδικεί τη δική του ταυτότητα, καθώς βρίσκεται πλησίον του μυθικού τόπου της Τρωικής εκστρατείας, του αρχαιολογικού τόπου του ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδος και ενός μεταβιομηχανικού τοπίου εγκατάλειψης και λεηλασίας.

Σε αυτόν τον χώρο το Θέατρο Χαλκίδας διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το bio-Mechanical Festival, με σκοπό την πολυεπίπεδη διερεύνηση των μεταμορφώσεων του μύθου, δίνοντας φωνή στις διαφορετικές εκδοχές και οπτικές του μέσα από ένα ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, φιλοσοφικό ή και απολύτως προσωπικό επίπεδο. Ο θεματικός άξονας του 4ου bio-Mechanical Festival έχει τον τίτλο “παρά τόπον” και τη φιλοδοξία να λειτουργήσει ως εστία για όλες εκείνες τις καλλιτεχνικές προσπάθειες που αναδεικνύουν την ανθρώπινη κατάσταση της περιπλάνησης και της διαρκούς αναζήτησης ενός καταφύγιου τόπου.

Οι στόχοι του Φεστιβάλ

Οι στόχοι του Φεστιβάλ είναι να συμβάλει στη δημιουργία νέων, αυθεντικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών τάσεων που θα αντικατοπτρίζουν τη δυναμική και τις δυνατότητες των «νέων» δημιουργών της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Να φιλοξενήσει μορφές θεάματος απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δίνουν χώρο στο ανθρώπινο σώμα ως υλικό και εργαλείο έκφρασης, εμπνευσμένες από τις αρχές που προτείνει ο σκηνοθέτης Μέγιερχολντ στη βιομηχανική ή biomechanics μέθοδό του. Να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με το παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον μέσω της τέχνης και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Να βοηθήσει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλιδείας Αρτέμιδος, ως Πολιτιστικού χώρου τοπικής, πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας, που χρειάζεται προστασία, καθώς στην Αυλίδα σήμερα παρατηρείται (λόγω βιομηχανιών) μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και γενικότερη απαξίωση της μυθικής περιοχής. Να διαμορφωθεί μια ενιαία ταυτότητα της περιοχής ως χώρου υποδοχής κάθε μορφής τέχνης που είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης χειρονομίας, σέβεται τη φύση και τους ρυθμούς της, την παράδοση και την ιστορία και ανανεώνει τη σχέση μας με το παρελθόν και τις μυθικές αφηγήσεις, που διασώζονται μέχρι σήμερα στις παραδόσεις όλων των λαών. Να συμβάλλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για την τουριστική προβολή της πόλης μας μέσω της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.

Πιστό στο ραντεβού του

Πιστό στο ραντεβού του το 4o Bio-Mechanical Festival, παρά την ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας του covid-19, επιχειρεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 μια έξοδο στον πολιτισμό και σας καλεί μαζί του. Το προσεκτικά επιλεγμένο και πολυποίκιλο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, θα αλλάξει την όψη της πόλης, θα την κάνει πιο κοινωνική και πιο εξωστρεφή.
Τα νέα ταλέντα, η ποιότητα, η ζωντάνια, η πρωτοτυπία, η ανακάλυψη, το συναίσθημα, ο προβληματισμός, η πρόκληση, η διαφορετικότητα, η ποικιλομορφία, η έμπνευση, η φιλικότητα είναι χαρακτηριστικά του πυρήνα της ταυτότητας του Bio-Mechanical Festival στον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος, που το έχουν καθιερώσει στη συνείδηση δημιουργών που συμμετείχαν, αλλά και του κοινού, ως μία πραγματική γιορτή του πολιτισμού.

Με προτεραιότητα την ασφάλεια

Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΥΠ.ΠΟ περί ασφαλούς διεξαγωγής ακροαμάτων, θεαμάτων & παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους για τη διασφάλιση της υγείας συμμετεχόντων και κοινού.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 4ου bio-mechanical festival.

Πηγή: eviaportal.gr