Αρχική Οικονομία Το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας τίμησε την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των...

Το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας τίμησε την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

11
0

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που έχει ανακηρυχτεί από την Βουλή των Ελλήνων η 19η Μαΐου, στο 1ο Γυμνάσιο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, την Τρίτη 16 Μαΐου, που είχε στόχο:

  • να αναδείξει τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντο, τις φορεσιές τους, τη μουσική τους, (μουσικά όργανα, χοροί), την ιστορία τους,
  • να παρουσιάσει τις μνήμες της φρικτής περιόδου της γενοκτονίας που οδήγησε στον αφανισμό τους από τα πάτρια εδάφη στα οποία είχαν ζήσει και δημιουργήσει οι Πόντιοι τον πολιτισμό τους επί αιώνες και
  • να παρουσιάσει τις δυσκολίες της ενσωμάτωσής τους στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο ταλαντούχος και αγαπημένος μας μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Νέστωρ Βαρυτιμίδης, ο «λαογράφος» μας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα μέρη αυτά και έχει εντρυφήσει με αξιοθαύμαστο τρόπο στην ιστορία τους και την παράδοσή τους. Ο Νέστορας είχε την τύχη να ακούσει τις διηγήσεις του παππού του, που ήρθε ως πρόσφυγας από τον Πόντο και να μας τις μεταφέρει με γλαφυρότητα. Από μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για την παράδοση και την αγάπη του για τον Πόντο και σήμερα κατασκευάζει ξύλινες κούκλες, τις οποίες ντύνει με παραδοσιακές φορεσιές, που ο ίδιος κατασκευάζει. Έχει ήδη γράψει και δύο σχετικά βιβλία, το «Ιραχάνιμ» και το «Τσαμουγλανάκια». Ο Νέστορας μας έφερε και μας παρουσίασε κάποιες από τις κούκλες του και κάποια παραδοσιακά μουσικά όργανα του Πόντου.

Η εκδήλωση τέλος περιλάμβανε την παρουσίαση χορών από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος» και τον Σύλλογο Ποντίων Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», οι οποίοι μας έκαναν την τιμή να χορέψουν φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές τους και ενθουσίασαν τους μαθητές μας.

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr