
Του Χαλκιδέου Δικηγόρου Θανάση Τάρτη.
Η περίφημη «μεσαία τάξη» για την οποία γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια φτωχοποιήθηκε και αυτή. Δυστυχώς, η φτωχοποίηση θα συνεχίζεται και η ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να έλθει μέσω της άσκησης επιδοματικής πολιτικής.
Διερωτώμαι όμως, ποιοι σκαρφίστηκαν στην Ελλάδα να αποτελεί θέμα καθολικού ενδιαφέροντος, η επιδοματική πολιτική. Όταν οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι και το αρνητικό κλίμα επιδεινώνεται, δημιουργούνται προϋποθέσεις ύφεσης στην οικονομία και κίνδυνοι για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.
Η άσκηση επιδοματικής πολιτικής δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, κύριοι της Κυβέρνησης. Θα μου πείτε όμως ότι αποτελεί διαχρονικά πεδίο δόξης λαμπρό σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, μεταξύ, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Οι έκτακτες περιστάσεις όμως επιβάλλουν γενναίες αποφάσεις, κύριοι… με πυξίδα πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί βιώνουμε σφιχτή δημοσιονομική διαχείριση. Περικοπές, στασιμότητα σε μισθούς, αποδυνάμωση της καταναλωτικής δύναμης, υψηλό κόστος στέγασης, υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, με την εκτίμησή μου να είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται από τη στιγμή που αυτά τα επιδόματα συνεχίζουν να χορηγούνται χωρίς κάποιου είδους προσπάθεια από την πλευρά του δικαιούχου, και καιρός είναι να πουν την αλήθεια οι πολιτικοί από τα «Χάρβαντ» στον Ελληνικό λαό, ότι εάν δεν στηριχτούμε στη παραγωγή μας και τοπικά δεν αναπτύξουμε τα πολύ καλά και ποιοτικά προϊόντα, λόγω του εδάφους μας, του κλίματος και περιβάλλοντος, που παρήγαμε και εγκαταλείψαμε μετά, η χώρα μας δεν σώζεται, όσοι τουρίστες παραπάνω και αν έλθουν για διακοπές.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι επαρκείς πόροι από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης, με νέες δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια θα φθάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθεί ο παραγωγικός αλλά και ο κοινωνικός ιστός της χώρας.
Και να μην ασχολούνται μόνο με τη διαχείριση, τα τρέχοντα και την ψηφοθηρία! Τι περιμένουν; Είναι καιρός να παρθούν μεγάλες και σοβαρές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, ώστε να μην περιμένουν οι πολίτες να τους δώσουν φιλοδωρήματα. Ελπίζουμε, εάν το αποφασίσουμε και εκτελέσουμε έστω και τώρα, ένα όπως παραπάνω αναφέραμε οικονομικό πρόγραμμα, να πετύχουμε την αύξηση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα, τη μείωση της ανεργίας των νέων μας, την μείωση των εισαγωγών, αλλά και κυρίως να σταματήσουμε την συνέχεια της φτωχοποίησης της χώρας μας.
Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η χώρα βρέθηκε και στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις σαν εκείνες που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία με τα μνημόνια και το ΔΝΤ και κατόρθωσε χάρη στην καθοδήγηση εμπνευσμένων πολιτικών, που δεν λογάριαζαν το πολιτικό κόστος, να χαράξει πορεία προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.
Όπως όταν ο Πλαστήρας έσωζε τη χώρα από τη χρεοκοπία… Ήταν ένας πολιτικός και στρατιωτικός, ένας Έλληνας, που δεν τιμήθηκε, ούτε μνημονεύεται όσο θα του άξιζε από τους νεότερους Έλληνες πολιτικούς για προφανείς λόγους.
Η ανιδιοτέλειά του, το γεγονός ότι πέθανε πάμφτωχος πάνω σε ένα στρατιωτικό κρεβάτι, ότι θυσίασε όλο το πενιχρό βιός του για να υιοθετήσει ορφανά από τη Μικρά Ασία, είναι το λιγότερο. Το ότι έσωσε την τιμή της πατρίδας στη Μικρασιατική καταστροφή, αυτό που γνωρίζουν όσοι έχουν ελάχιστη γνώση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, είναι το γνωστό.
Εκείνο που ωστόσο δεν είναι τόσο γνωστό, είναι πως πέρα από τον πόλεμο, ο στρατηγός έσωσε την χώρα, αφού ήταν αυτός που υλοποίησε τις απαλλοτριώσεις των μεγάλων τσιφλικιών στη Θεσσαλία, ικανοποιώντας το αίτημα των εξεγερμένων κολίγων στο Κιλελέρ.
Ας τολμήσουμε λοιπόν όλοι να δράσουμε για να σταματήσουν την φθίνουσα πορεία, διότι με την αδράνεια δεν επετεύχθη ποτέ τίποτα… Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε νέο μνημόνιο, το οποίο ενδεχομένως να έχει άλλη ονομασία για να μην ξυπνά εφιάλτες.
Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr