Η OpenAI Αντιμετωπίζει Οικονομικές Προκλήσεις Παρά την Ταχεία Ανάπτυξή της στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η OpenAI Αντιμετωπίζει Οικονομικές Προκλήσεις Παρά την Ταχεία Ανάπτυξή της στην Τεχνητή Νοημοσύνη


Η OpenAI, ένας ηγετικός φορέας στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετωπίζει προκλήσεις στη δημιουργία κερδών. Σύμφωνα με αναφορά του The Information, οι προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να είναι κερδοφόρα πριν από το 2029, ακόμη και αφού φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Η επιχείρηση αναμένεται να υποστεί ζημίες που θα ανέρχονται περίπου σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, με τις απώλειες αυτά να ενδέχεται να φτάσουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν το υψηλό κόστος της ανάπτυξης προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τις τεχνολογίες γεννητικής AI.

Ενώ οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές υπολογιστικού cloud και έρευνας συνεχίζουν να πιέζουν τα οικονομικά της OpenAI, οι επιχειρηματικές λύσεις και η αυξανόμενη ζήτηση για αδειοδότηση τεχνολογίας AI κάνουν την εταιρεία ελκυστική για επενδυτές. Στις 2 Οκτωβρίου, η OpenAI ανακοίνωσε πάλι έναν επιτυχημένο γύρο χρηματοδότησης, συγκεντρώνοντας 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με την αποτίμησή της να φτάνει τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Αύγουστο, τα μηνιαία έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1.700% από τις αρχές της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης το 2023. Ορισμένες προβλέψεις αναφέρουν ότι οι πωλήσεις της θα φτάσουν τα 3,7 δισ. δολάρια το 2024 και 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.

Η εταιρική σχέση της OpenAI με τη Microsoft μέσω των υπηρεσιών Azure έχει αποδειχθεί καθοριστική για τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της, αλλά και μια σημαντική πηγή κόστους. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις στα μοντέλα και τις υποδομές είναι απαραίτητες για την παραμονή της ανταγωνιστικής στην αγορά.

Η OpenAI προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση της στη μάχη για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ανταγωνιζόμενη μεγάλους παίκτες όπως η Google DeepMind και η Anthropic, οι οποίοι επενδύουν συντονισμένα στη έρευνα και ανάπτυξη, επιδιώκοντας την ηγεσία στον τομέα.

Πηγή: newsbeast.gr