Ο πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος Αρτάκης Τάσος Πρατσόλης σχολιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα και τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία ολοκλήρωσε επί της δικής του δημοτικής αρχής.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Πρατσόλη:

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η πόλη μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή μας, πρέπει όλοι να σταθούμε με υπευθυνότητα αλλά κυρίως με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία. Επειδή ακούγονται διάφορα για το σημείο που είχε τα πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα.

Το 2007 αμέσως μετά την ανάληψη της Δημοτικής αρχής και με βάση την δραματική εμπειρία του 2005, προχωρήσαμε σε μια συνολική μελέτη που η ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων έργων θα θωράκιζε την πόλη αντιπλημμυρικά. Ο προβλεπόμενος χρόνος αποπεράτωσης των έργων ήταν περίπου 8 χρόνια.

Προέβλεπε έργο στην περιοχή ΒΙΠΕ, Κεντρικός δρόμος, γήπεδο με δύο υπό έργα.

  1. Δίκτυο περιοχής Αρτάκη γήπεδο, μήκους 2045 μέτρων που κατασκευάστηκε το 2008-2009.
  2. Δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχής ΒΙΠΕ, κεντρικός δρόμος, γήπεδο, προϋπολογισμού 3.150.000€

Και για την περιοχή Αρτάκη – Νέα Κύζικος – με 2 αγωγούς από Νεκροταφείο και από την περιοχή κοντά στους Αγίους Αναργύρους, προϋπολογισμού 3.000.000€. Οι ώριμες αυτές μελέτες παραδόθηκαν το 2010 όταν σταμάτησε να υπάρχει αυτόνομος Δήμος Ν. Αρτάκης στην νέα Δημοτική αρχή του Δήμου Χαλκιδέων να προχωρήσει στην υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων.

Δυστυχώς όμως οι ώριμες αυτές μελέτες έμειναν στα συρτάρια.

Παράλληλα λόγω προβλημάτων που υπήρξαν με την μεταφορά των στύλων της ΔΕΗ δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί το πρώτο έργο (προς ολοκλήρωση το 15% περίπου αλλά πολύ σημαντικό για την λειτουργία του) στην διάρκεια της τετραετίας 2007-2010. Ευελπιστούσαμε ότι θα ολοκληρωθεί στον πρώτο χρόνο της νέας Δημοτικής αρχής του Δήμου Χαλκιδέων. Παρά όμως και τις συνεχείς πιέσεις μου το έργο αυτό ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Και κάτι ακόμη, για να λειτουργήσει ένα τέτοιο έργο απαιτείται η ετήσια καθαριότητα των φρεατίων. Από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω ουδέποτε έγινε αυτό τα τελευταία 10 χρόνια. Όσο για το που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για την δημοπράτηση των έργων, θέλω απλά να τονίσω ότι τόσο για το ΕΣΠΑ αλλά και για τα προγράμματα ΦιλόΔημος 1 και 2 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν έργα απόλυτης προτεραιότητας, αρκεί βέβαια να τα προωθούσε ο Δήμος ή η περιφέρεια. Αυτά για την αλήθεια και μόνο, πέρα από όποια πολιτική εκμετάλλευση.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω και τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια για τον άδικη απώλεια των συνανθρώπων μας.

Πηγή: eviaportal.gr