Στην παραδοχή ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στις περισσότερες πυρόπληκτες περιοχές έχουν μείνει στο στάδιο των μελετών προχώρησε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις τον περασμένο Αύγουστο ότι αυτά θα ξεκινήσουν αμέσως και την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας και Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίσπευση των διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία πως τόσο στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Αττικής όσο και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα μόνα απτά έργα που έχουν ολοκληρωθεί είναι κάποιες απομακρύνσεις επικίνδυνων κορμών και άλλων υλικών, και μάλιστα κατά κύριο λόγο με ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω του θεσμού του αναδόχου αναδάσωσης. Παράλληλα, στις περισσότερες περιοχές ο ίδιος ο Υπουργός τοποθέτησε το πέρας των εργασιών πρώτης ανάγκης το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, στο μέσον δηλαδή του χειμώνα.

Ο κ. Αμυράς απέφυγε επίσης να απαντήσει στην ερώτηση του Γιώργου Καμίνη για το αν θεωρεί επιτυχημένη τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μπάλλος» από την κυβέρνηση, κατά την οποία έγιναν ήδη αισθητές οι συνέπειες της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τέλος, ο Γιώργος Καμίνης στην αγόρευσή του έκανε ξεχωριστή αναφορά στο θέμα των αρμοδιοτήτων, καθώς για το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων εμπλέκονται οι δύο βαθμοί, τοπικής αυτοδιοίκησης και τουλάχιστον πέντε υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας). Προς αυτή την κατεύθυνσης δεν έχει γίνει επίσης καμία πρόοδος από την κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις για απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την καταστροφική διαχείριση των χιονοπτώσεων της «Μήδειας».

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr