Την ανάγκη συνταγογράφησης των τεστ για Covid–19 που διενεργούνται στη χώρα, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βαγγέλης Αποστόλου και Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Αφορμή για την ερώτηση, παρότι στο δημόσιο λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει διατυμπανίσει την ανωτέρω ανάγκη, είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Χαλκίδας ζητάει από τους πολίτες που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για ακτινολογικές εξετάσεις, να προσκομίζουν πριν από οποιαδήποτε εξέταση αρνητικό αποτέλεσμα rapid test για κορωνοϊό. Η απόφαση αυτή έρχεται ως απόρροια της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας που θεωρεί ότι είναι η υποχρέωση του πολίτη που προσφεύγει σε ένα δημόσιο Νοσοκομείο να πληρώνει από την τσέπη του για τη διενέργεια ενός τεστ, που τίθεται μεν ως προϋπόθεση, αλλά δεν παρέχεται δωρεάν από το ίδιο το Νοσοκομείο.

Επειδή οι αποφάσεις του Υπουργείου στα μάτια όλου του κόσμου φαίνονται πραγματικά ανεξήγητες, οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Υγείας, πώς προτίθεται να διασφαλίσει ότι οι πολίτες που προσέρχονται στο δημόσιο Νοσοκομείο της Χαλκίδας για τη διενέργεια των απαραίτητων για την υγεία τους ακτινολογικών εξετάσεων δεν θα καλούνται να επωμιστούν την οικονομική επιβάρυνση του rapid test για Covid-19.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δημόσιο νοσοκομείο ζητά από τους πολίτες να κάνουν με δικά τους έξοδα rapid test προκειμένου να τους δεχθεί για εξετάσεις

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει την ανάγκη να αποφευχθεί την περίοδο της πανδημίας η μετατροπή του ΕΣΥ σε ένα σύστημα υγείας προσανατολισμένο αποκλειστικά στην φροντίδα της Covid19, καθώς με αυτόν τον τρόπο μένουν ακάλυπτες οι υπόλοιπες ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Έχουμε τονίσει επίσης την ανάγκη συνταγογράφησης και αποζημίωσης των τεστ που διενεργούνται στη χώρα, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1/3 των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά αφορούν τεστ σε διαγνωστικά εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό επιβαρύνουν τις τσέπες των πολιτών.

Το Νοσοκομείο Χαλκίδας, με κεντρική πολιτική απόφαση του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας 5ης ΥΠΕ, έχει συρρικνώσει ένα σημαντικό κομμάτι της τακτικής του λειτουργίας αναφορικά με χειρουργεία, νοσηλείες, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να διαχειριστεί μεγαλύτερο όγκο Covid περιστατικών. Είναι απαράδεκτο όμως ακόμη και η σαφώς μειωμένη δυνατότητα του Νοσοκομείου στην κάλυψη της λοιπής νοσηρότητας να επηρεάζεται από εσωτερικές αποφάσεις επιστημονικά υπευθύνων, που επιβαρύνουν, αντί να διευκολύνουν τους πολίτες.

Ειδικότερα, με απόφασή της η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ζητάει από τους πολίτες που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για ακτινολογικές εξετάσεις, να προσκομίζουν πριν από οποιαδήποτε εξέταση αρνητικό αποτέλεσμα rapid test για κορωνοϊό. Πρόκειται για μία απόφαση που εξηγείται στο πλαίσιο προστασίας του προσωπικού, των ασθενών και των επισκεπτών του Νοσοκομείου από τον ιό.

Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά ανεξήγητο, είναι η υποχρέωση του πολίτη που προσφεύγει σε ένα δημόσιο Νοσοκομείο να πληρώνει από την τσέπη του για τη διενέργεια ενός τεστ, που τίθεται μεν ως προϋπόθεση, αλλά δεν παρέχεται δωρεάν από το ίδιο το Νοσοκομείο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης καλείται να επιλέξει είτε να επιβαρυνθεί με το ποσοστό συμμετοχής στην όποια ακτινολογική εξέταση σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, είτε να πληρώσει το τεστ για να μπορέσει να κάνει δωρεάν την εξέταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι υποχρεωμένος να υποστεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για κάνει εξέταση που θεωρητικά το κράτος παρέχει χωρίς κόστος.

Επειδή εν τω μέσω της πανδημίας μία τέτοια αστοχία δικαιολογείται και βεβαίως διορθώνεται, πιθανή αναλγησία ωστόσο ενέχει πρόθεση και είναι απαράδεκτη.

Επειδή η ενδεδειγμένη και ταυτόχρονα αυτονόητη λύση είναι να γίνονται τα -απαραίτητα για την προστασία της υγείας του προσωπικού, των ασθενών και των επισκεπτών του Νοσοκομείου Χαλκίδας- τεστ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πώς προτίθεται να διασφαλίσει ότι οι πολίτες που προσέρχονται στο δημόσιο Νοσοκομείο της Χαλκίδας για τη διενέργεια των απαραίτητων για την υγεία τους ακτινολογικών εξετάσεων δεν θα καλούνται να επωμιστούν την οικονομική επιβάρυνση του rapid test για Covid 19;

Η περίπτωση αυτή είναι μεμονωμένη ή αποτελεί γενική κατευθυντήρια οδηγία του υπ. Υγείας προς όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας;

Πηγή: eviaportal.gr