«Πρεμιέρα» με το βιβλίο του Νικήτα Σινιόσογλου «Λεωφόρος ΝΑΤΟ» πραγματοποίησε το Θέατρο Χαλκίδας στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδας εχθες το βράδυ, Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 στο πλαίσιο του 4ου bio – Mechanical festival που φέρει τον γενικό τίτλο «Παρά τόπον».

Κάτω από έναν έναστρο ουρανό  η έναρξη λειτούργησε ως προπομπός των δεκαεπτά εκδηλώσεων στο χώρο αλλά και στην πόλη της Χαλκίδας. Το εναρκτήριο «σάλπισμα» έδωσε η πρόεδρος του Θεάτρου Χαλκίδας Μαίρη Μουρσελλά που αναφέρθηκε περιεκτικά στο καλλιτεχνικό εγχείρημα και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες διοργανώθηκε λόγω covid -19, ενώ αναφέρθηκε και στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του χώρου όπου πραγματοποιούνται τα τελευταία εννέα χρόνια οι εκδηλώσεις του Θεάτρου Χαλκίδας. Παραχωρώντας τον λόγο στο πάνελ που πλαισιώθηκε από τον φιλόλογο Γιάννη Κατσάνο, ο οποίος συντόνισε και την συζήτηση, τους δημοσιογράφους Νίκο Βατόπουλο και Γιώργο Παπαχριστοδούλου και τον ίδιο τον συγγραφέα Νικήτα Σινιόσογλου, ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους χορηγούς της προσπάθειας αυτής.

Στη διάρκεια της προσωπικής του αναφοράς στο έργο ο Γιάννης Κατσάνος έκανε focus στο όραμα του bio – Mechanical festival υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των διοργανωτών και των εθελοντών στην υλοποίησή του. Επισήμανε επίσης ως αναγνώστης του βιβλίου, ότι μέσα από αυτόνομες και αυτοτελείς ιστορίες επιχειρείται μια αστική περιπλάνηση στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ που συνδέει τον Ασπρόπυργο με την Ελευσίνα και έχει πλέον μετονομασθεί σε Λεωφόρο Ειρήνης.

Με την σειρά τους οι δημοσιογράφοι Νίκος Βατόπουλος και Γιώργος Παπαχριστοδούλου επισήμαναν τη σημασία της περιπλάνησης και του αποτυπώματός της μέσα στις σελίδες του βιβλίου. «Πρόκειται για έναν στοχασμό, μια χαρακιά στο σώμα της Αττικής, ένα δίπολο ασχήμιας – ομορφιάς και μια επιτυχημένη συγγραφή που βασίζεται στην οικονομία και την πυκνότητα του κειμένου καθώς και στην εμπειρία του ίδιου του συγγραφέα» τόνισε μεταξύ των άλλων ο Νίκος Βατόπουλος. Ο Γιώργος Παπαχριστοδούλου έκανε λόγο για ένα βιβλίο που συντηρεί το ενδιαφέρον και συνδέει τις μεταβιομηχανικές πόλεις Ελευσίνας – Χαλκίδας, όπου ο συγγραφέας πασχίζει να ανακαλύψει την δική του Ελευσίνα.¨Πρόκειται για μια διαδρομή φιλοσοφικής σκέψης που βγάζει τη γλώσσα και φτύνει την παράδοση¨όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο συγγραφέας ανέλυσε τον βιωματικό χαρακτήρα του περιεχομένου του βιβλίου και υπογράμμισε την σύνδεση του μεταβιομηχανικού τοπίου της Ελευσίνας και των Τσιμέντων Χαλκίδας όπου βρίσκεται το ανενεργό λατομείο, χώρος της διοργάνωσης του bio – Mechanical festival. «Η παρατήρηση μέσω της περιπλάνησης στη λεωφόρο ΝΑΤΟ με οδήγησε στη συγγραφή αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις – τοποθετήσεις από το ακροατήριο.

Πηγή: eviaportal.gr